1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Финансирането на земеделските производители става все по-достъпно

Финансирането на земеделските производители става все по-достъпно

Оборотни средства, разнообразие от кредитни продукти и програми за финансиране от БАКБ

Пълна гама от финансови банкови продукти, насочени към земеделските стопани и животновъдите, представи на БАТА АГРО 2024 Българо-американска кредитна банка. „Финансирането на земеделски производители става все по-достъпно през последните години. Най-често земеделците се обръщат към БАКБ за оборотно финансиране и за инвестиционни кредити“, заяви Емил Величков, ръководител отдел „Европейски програми и устойчиво развитие“ на БАКБ по време на изложението.

Той разясни, че обикновено банката съдейства на земеделците с финансиране, когато има забавяне на изплащането на европейските субсидии, или при изискване за самоучастие, необходимо  за изпълнението на инвестиции по европейски проекти.

Най-предпочитаният от земеделците кредитен продукт е за оборотно финансиране срещу директни плащания. Той е с фиксирана лихва, размерът на отпуснатите средства може да е до 100% от очакваните субсидии и има възможност за многократно усвояване без да е необходимо всеки път да се предоставят документи за направените разходи.

bakb-finansi

БАКБ предлага и кредит за покупка на собствена земеделска земя с финансиране до 70% или 100%. При първата опция, земята, която се купува, служи за обезпечение на кредита, като се финансират до 70% от стойността на покупката, а останалото е самоучастие. Втората опция предлага финансиране до 100% от покупката на новите парцели, като за обезпечение се приема ипотекирана собствена земя. Тази опция е подходяща за земеделци, които вече притежават достатъчно земя и не искат да влагат собствени средства в покупката на нови парцели.

Банката си партнира с други финансови инсттиуции, като има разработени съвместни продукти с Националния гаранционен фонд, които позволяват 50% от стойността на кредита да бъде обезпечен с безплатна гаранция. Често тези гаранции се използват за финансиране на европроекти, за покупка на нова земеделска техника, за разширяване на земеделското стопанство и оборотни нужди. Кредитът е структуриран така, че да отговаря на сезонността на земеделската работа, като вноските по главницата се извършват в сезоните, когато фермерите имат активни продажби. Например, ако бъдещ предприемач реши да закупи машина за обработка на своята нива или за помощ при селското стопанство, банката ще финансира закупуването на машината, като за обезпечение приема само нея.

“Стратегията на БАКБ за устойчиво развитие има за цел по-оптимално изразходване на ресурси, оптимизация на средства, както и екологосъобразни дейности и в частност – подкрепа за устойчивото развитие на земеделието”, обобщи Емил Величков.

В унисон с тази стратегия БАКБ предлага разнообразни продукти, които отговарят на специфичните нужди на земеделските производители. С тяхна помощ те успяват да разширяват своите стопанства, да подобряват своята продуктивност и да се адаптират към променящите се условия, включително и тези, свързани с климатичните промени.

Така банката допринася за подобряване на тяхното развитие и за създаване на устойчиво бъдеще за всички нас.

За повече информация относно устойчивата подкрепа на земеделците и цялостната дейност, която БАКБ осъществява, посетете www.bacb.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.