1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фонд "Земеделие" отпуска 500 000 лева за борба с вредителите по доматите

Фонд "Земеделие" отпуска 500 000 лева за борба с вредителите по доматите

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите. Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Ресурсът е утвърден с решение на УС на ДФ „Земеделие”.

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя, не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Право на финансова подкрепа имат малки и средни предприятия - земеделски стопани, които отглеждат домати в оранжерии с площ от най-малко 1 дка (0.1 хектара). Градинарите трябва да представят декларация за наличие на доматен молец в парниците си, както и предписания от областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) за унищожаване на вредителя.

Предстои изготвяне и утвърждаване на указания за прилагане на държавната помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.