1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция дава 1 млрд. евро на засегнатите от слани стопани

Франция дава 1 млрд. евро на засегнатите от слани стопани

Студовете през първите дни на април засегнаха няколкостотин хиляди хектара селскостопански площи

Общо 1 милиард евро ще предостави френското правителство в помощ на засегнатите от сланите в края на март и началото на април фермери. Това обяви министър-председателят Жан Кастекс пред медиите в страната.
 
"При тази катастрофа държавата не може да стои със скръстени ръце и трябва да помогне. Извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки", каза Кастекс след среща с представители на фермерски организации в Монтаняк в южната част на Франция. Освен директната финансова помощ правителството предвижда и други форми на подкрепа, сред които временното отлагане на данъчните плащания и социалните осигуровки.
Студовете през първите дни на април засегнаха няколкостотин хиляди хектара селскостопански площи, като най-ощетени са лозарите и овощарите. Според стопаните на лозя в Бургундия и по поречието на река Рона тазгодишната реколта е тотално провалена. Подобни са перспективите за овощарите, отглеждащи праскови и кайсии.
 
По предварителни изчисления загубите за фермерите ще са в размер на няколко милиарда евро. Първоначалните данни от лозарските региони показват, че като цяло е загубена една трета от реколтата.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.