1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сериозни щети за френските лозари и овощари

Сериозни щети за френските лозари и овощари

За тези стопани земеделското министерство е предвидило финансова подкрепа от фонда за бедствия и аварийни ситуации

Сериозни щети на френските лозари и овощари причиниха няколко поредни нощи с минусови температури. Особено силно са пострадали стопаните в централните части на страната.
 
"В момента стойността на щетите все още се изчислява, но при всички положения ние ще помогнем на нашите фермери", каза френският премиер Жан Кастекс, който посети един от засегнатите региони в югоизточна Франция. Там от сланите са пострадали няколко стотин ферми.
 
В лозарските региони Бургундия и Лоара стопаните бяха принудени да запалят огньове, за да предпазят насажденията си от измръзване. На много места тези мерки не помогнаха и там се очаква тотален провал на тазгодишната реколта. За тези стопани земеделското министерство е предвидило финансова подкрепа от фонда за бедствия и аварийни ситуации.
 
По думите на министъра на селското стопанство Жулиен Дьонорманди от сланите са увредени няколко стотин хиляди хектара лозя и овощни насаждения в 10 от 13-те големи земеделски региона на страната. Помощ за фермерите обеща и президентът Еманюел Макрон. "Няма да ви изоставим, на ваша страна сме", написа той в Туитър. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.