1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция с най-слабата гроздова реколта за близо 50 години

Франция с най-слабата гроздова реколта за близо 50 години

Спад на реколтата има във всички винарски региони на страната

2021-а се очертава като една от най-лошите години за френските лозари и винари. От земеделското министерство в Париж прогнозират спад на реколтата с 27% спрямо миналата година и с 22 на сто спрямо средното за последните пет години.
 
Очакваното количество достига 34,4 милиона хектолитра, което е на нивото от 1977 година и под изключително слабите реколти от 1991-а и 2017-та, когато лозята бяха също поразени от пролетни слани. Към студовете тази година се добавя и прекалено влажното лято, облагодетелствало развитието на заболявания по растенията. В същото време по средиземноморския бряг лятото беше прекалено сухо и не позволи гроздето да узрее.
 
Спад на реколтата има във всички винарски региони на страната, която след Италия е вторият най-голям производител на вино в Европейския съюз. Минус 51% в Бургундия, минус 38 в долината на Лоара, една четвърт по-малко в Бордо и 28 на сто по-малко в Шампан. С намаление от 12% сравнително леко ще се отърват стопаните в Елзас.
 
Слабата реколта обаче не е единствената трудност, с която трябва да се справят френските винопроизводители. Те се борят и с по-високи цени на стъклените бутилки, дървени касетки и кашони, причинени от недостиг на материали и забавени доставки. Трудно се намира и работна ръка, която да помогне при гроздобера

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.