1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция със слаба реколта от захарно цвекло и картофи

Франция със слаба реколта от захарно цвекло и картофи

Надолу е коригирана и прогнозата за царевицата

И тази година френската реколта от захарно цвекло ще остане под средното ниво за последните пет години, смятат от земеделското министерство в Париж. Експертите там очакват производството да достигне малко под 33 милиона тона, което би било с 4% по-слаб резултат в сравнение с 2021. До средното количество за периода между 2017 и 2021 не достигат 11 на сто.
 
С песимизъм статистиците гледат и на реколтата от картофи. Според предварителните им изчисления тя ще бъде в размер на 6 милиона тона, като това не включва ранните сортове. Това са 9% под миналогодишния резултат и 6 и половина на сто под средното за предишния петгодишен период.
 
От картофите за преработка тази година се очакват 824 000 тона, т.е. минус 23% спрямо 2021 и спад с 18 на сто в сравнение с петте предишни години. Свиването на реколтата от картофи и захарно цвекло е факт, въпреки че площите и за двете култури са останали непроменени или са били дори леко увеличени.
 
Надолу е коригирана и прогнозата за царевицата. Към 1 октомври очакванията са за 11 милиона тона сладка и 14 милиона силажна царевица. В сравнение с миналата година това са минус 26, респ. минус 25 %. 
Сериозно покачване спрямо августовската прогноза има за зимната рапица. Реколтата ще бъде в размер на 4 и половина милиона тона, или плюс 36 на сто над миналогодишното количество. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.