1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Гарантирано висок добив от Агрис България

Гарантирано висок добив от Агрис България

Открит ден в оранжерии край Петрич

Открит ден проведе Агрис България в оранжерии край петричкото село Първомай. Домакини са семейство Липийски, които отглеждат оранжерийни зеленчуци.
Станислав Ибушев, мениджър „Продуктово развитие“ в Агрис България, приветства гостите с добре дошли, като ги увери, че компанията е номер едно като качество на предлаганата продукция. Освен че предлага семена и разсад, прави присадка върху по-силна коренова система, наречена подложка. „Всички, които имат проблеми с почвени патогени като: Verticillium, Fusarium oxysporum, нематоди, могат да разчитат на нашия разсад като сигурно средство срещу причинителите на икономически важни болести.“ 
 
Гостите бяха поздравени и от мениджъра на Агрис България Михаил Джунис. „Предлагаме много хубави розови домати, които много се харесват от потребителите, както и тип „чери“-оранжеви, червени, жълти, пурпурни, кафяви и с тигрова окраска или такива за полско производство или консервната промишленост. Материалът ни е качествен и мога да се похваля, че за следващата година ще излезем на пазара с нови сортове домати. Фирма Агрис се занимава основно с посадъчен материал. Освен че работим с топ селекционерите YUKSEL и CLAUSE, ние имаме най-големия завод на Балканския полуостров за производство на млади растения, който се намира в Гърция, близо до Солун, и в него се предлагат всички видове зеленчуци.“ 
 
На открития полски ден бяха показани над 14 сорта. Основен акцент сред тях е новият домат Фенер. 
 

Домат Фенер F1 - следващият голям хит на пазара
fener

 
Това е най-едрият сорт на пазара. Теглото му достига 500 г в долните китки, а във височина става още по-голям от порядъка на 700 г. Около 80% от продукцията е с качество „екстра“ и „супер екстра“. Доматът е качествен, вкусен, с добра форма и отговаря на всички параметри. Очаква се от следващата година масово да се отглежда у нас. Растенията се отличават с голяма мощност и сила с 4 до 5 домата на китка. Има китки с общо тегло около 2 кг. В зависимост от продължителността на реколтата могат да бъдат набрани 15-20 т от декар. 
 

Домат Конго F 1 - един от най-родовитите и устойчивите на болести
kongo

 
Конго е розов домат, тип „Ръгби“, с уникално зареждане. Подходящ е както за ранно, така и за лятно, и есенно производство. Залага китки до върха. Има потенциал за дълга реколта. Доматът е с изключително много устойчивости на всички почвени патогени. Устойчив е на Tomato mosaic virus – ToMV и Tomato Spotted Wilt Virus – TSWV и Cladosporium fulvum Cooke. Сортът е много добро попадение на генетиката. Неслучайно това е най-нашумелият домат в зеленчукопроизводството. 
 

Домат Бъфало Пинк F 1 - розов хибриден сорт тип "селски" домат, ранен
bufalo

 
Бъфало Пинк е едър, многокамерен. Подходящ е за много ранно производство. Обича по-хладно време. Растението прави огромно зареждане. Единствено трябва да се спазват препоръките за засаждане. Това е домат за отопляеми оранжерии и много ранно засаждане при неотопляеми. От 5 китки на растение може да се получат до 15 т продукция от декар.
 
„Разсадът е изключително важен, защото когато започнеш старта с един здрав, изпечен, изравнен, чист от болести и неприятели разсад – това е първата предпоставка за добра реколта. Все повече зеленчукопроизводители осъзнават това и се учат един от друг. Те са приятели, виждат се по борсите, комуникират, разговарят, гостуват си в оранжериите и виждат кой как го е направил, от къде са му сортовете и се убеждават, че това е правилният начин да работиш с фирми професионалисти. Много малко хора вече разчитат на собствено производство на разсад“, допълни Станислав Ибушев. 
„Доволни сме много от разсада. Благодарение на него и на Агрис имаме тези хубави домати. Много се радваме, че са наш партньор. Виждаме, че може да разчитаме на тях. Ние грешки нямаме право да правим, защото зеленчукопроизводството е скъпа инвестиция. Затова предпочитаме да им се доверим, защото те освен вносители на качествени семена са и производители на първокласен разсад“, изтъкна Методи Липийски, младият собственик на оранжерията. В момента той е студент в Аграрния университет в Пловдив, а практиката усвоява от баща си Росен Липийски. „Помагам му със съвети и успокояващото е, че с всяка кампания той се усъвършенства, става по-добър, по-прецизен“, с гордост споделя бащата и допълва, че е изключително благодарен на екипа на Агрис за оказаната чест, че са му се доверили да бъде домакин на открития ден. 
„Със собствениците на оранжерията се познаваме отскоро. Миналата година направихме опит с няколко наши сорта, ние видяхме, че се грижат много добре за растенията, изключителни професионалисти са, не жалят средства и останахме доволни. Затова решихме да направим открития ден при тях и сме благодарни, че се съгласиха. Младият собственик Методи, вижда се, има голям мерак и ентусиазъм към бизнеса. Момчето е наследило от баща си любовта към градинарството и го прави с желание и професионализъм и му желаем успех“, казаха от Агрис България. В оранжериите на Липийски освен домати се отглеждат още много зеленчуци и всичко перфектно им се получава.
mihail-djunis

Михаил Джунис, мениджър на Агрис България

Агрис България разполага с богато портфолио от зеленчуци. Много фирми предлагат на пазара разсад. Разликата обаче е в качеството. 
„На земеделските производители искаме да кажем да не спестяват от нищо - като се започне от качествено семе или разсад, до добра грижа след засаждане, адекватна растителна защита, редовно торене. Ние, от Агрис България, правим програми за подхранване и ако се следват всички последователности и не се правят компромиси, добивът е гарантирано висок“, подчерта мениджърът на Агрис България Михаил Джунис.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.