1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германия не иска реформа на ГМО правилата

Германия не иска реформа на ГМО правилата

Това стана ясно по време на срещата на министрите на околната среда в Брюксел

Новото германско правителство застава зад принципа за превенция и не смята за необходимо да се реформират европейските правила за генното инженерство. Това стана ясно по време на срещата на министрите на околната среда в Брюксел, на която за пръв път участва Щефи Лемке, новата ръководителка на ведомството в Берлин.
 
Според Лемке Германия няма да застане зад исканията за промяна на правилата, тъй като този въпрос не е записан в коалиционния договор между Социалдемократи, Зелени и Либерали.
 
Темата беше повдигната от австрийската й колежка Леоноре Гевеселер, която настоява строги норми да има и при новите методи за селекция, каквато е т. нар. генна ножица. Според нея Европейската комисия трябва да назначи всеобхватна оценка на въздействието на тези методи върху околната среда. Освен това Виена иска всички храни, произведени с продукти, които са плод на генната ножица, да носят ясно обозначение, за да може потребителят да направи своя информиран избор.
 
В бъдеще Германия ще участва с двама министри в Екосъвета, тъй като за адаптацията към климатичните промени и опазването на околната среда отговаря министерството на околната среда, докато опазването на климата беше прехвърлено към икономическото ведомство.
 
Другата голяма тема, обсъдена на срещата, беше новата стратегия за почвите, предложена от Комисията. Франция вече обяви, че тази тема ще бъде една от централните по време на нейното европредседателство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.