1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германските фермери настояват за 90 евро на хектар

Германските фермери настояват за 90 евро на хектар

Притежателите на зелени площи трябва да бъдат възнаградени с т.нар. "климатичен бонус"

По-голяма финансова подкрепа за зелените площи искат германските фермери. Няколко организации, начело с Германския земеделски съюз, настояват стопаните да получават годишно по 90 евро на хектар.
 
В обща декларация, изпратена до земеделското министерство в Берлин, организациите посочват, че се нуждаят от повече средства, които да поощрят отглеждането на пасищни животни и грижата за зелените площи. "Настояваме при екосхемите в рамките на новата ОСП държавата да отдели по-голямо внимание на опазването на зелените площи и съответно да отпусне повече пари", се казва в документа. 
 
В него е посочено също така, че един хектар зелена площ задържа 39 тона въглерод, респ. 143 тона въглероден диоксид повече, отколкото един хектар обработена земя. Затова притежателите на зелени площи трябва да бъдат възнаградени с т.нар. "климатичен бонус" в размер на 90 евро на хектар. Допълнителна подкрепа да получават и всички животновъди, отглеждащи пасищни животни – говеда, овце и кози, като бюрократичните изисквания да бъдат възможно най-малки.
 
Екосхемите най-вероятно ще се обсъждат и при бъдещите коалиционни преговори след парламентарните избори през септември, прогнозират политическите наблюдатели в Берлин. Новото правителство ще трябва да изработи и самите схеми, както и финансовите им параметри. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.