1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2050 г. Испания иска да е климатично неутрална

До 2050 г. Испания иска да е климатично неутрална

Парламентът в Мадрид гласува закон

Амбициозна цел за борбата с климатичните промени си поставя Испания. Парламентът в Мадрид гласува закон, който да гарантира, че най-късно до 2050 година страната ще стане климатично неутрална, което означава, че след тази дата всички сектори на икономиката, в това число и селското стопанство, няма да пускат вредни емисии в атмосферата.
 
Законът беше приет с гласовете на правителствената коалиция, а срещу него бяха депутатите от дясно-популистката формация Вокс, както и народните представители от консервативните партии.
Тереза Рибера, министър за екологичен преход в лявото правителство, приветства новия закон и го нарече "крайъгълен камък, за който се борим от много години". По адрес на опозицията тя каза:
"Най-опасното в случая е да не виждаш реалността, да я игнорираш и да гледаш в другата посока."
Според новите правила до 2030 година въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с 23 процента спрямо стойностите от 1990 година, а делът на електроенергията от възобновяеми източници да достигне минимум 42 на сто. 20 години по-късно цялата енергетика трябва да е преминала към такива източници. През 2020-та 44 процента от испанската електроенергия бяха произведени от соларни инсталации, ветропаркове и водноелектрически централи. Освен това законът разпорежда забрана за всички автомобили с бензинови или дизелови двигатели до 2040 година, а в централните градски части да няма автомобили. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.