1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Гроздопроизводители прогнозират каква ще е реколтата тази година

Гроздопроизводители прогнозират каква ще е реколтата тази година

Производителите обсъдиха проблемите на събор в Брестовица

Климатичните промени дават силно отражение върху гроздопроизводството. Процесът става все по-труден, обясни пред камерата ни Петьо Бошнаков - председател на Националното сдружение на българските лозари.

Измененията в климата водят до развитието на нови и непознати болести. Засилва се и нуждата от по-чести агротехнически мероприятия с цел опазване на реколтата.  

„Това оскъпява същевременно производството, създава трудности и поражда потребност от повече капиталовложения и повече ресурс, който трябва да вложим“.

От Сдружението прогнозират нормална реколта от грозде тази година.

„Имаше трудности по отношение на производството, тъй като периода с интензивни валежи даде отражение, но колегите се справиха успешно и очакваме да има една добра реколта за страната с умерени добиви.“

Климатичните промени не са единственият фактор, който затруднява работата на производителите. Пандемията от Ковид-19 доведе до свиване на пазара на вино.

„Това рефлектира върху гроздопроизводството и до някаква степен се отрази и в спада на цените. Миналата година бяха дадени помощи заради Ковид. За съжаление тази година не бяха отпуснати. Надваме се, чрез преговори, да постигнем своите желания за национална подкрепа.“

Своите проблеми гроздопроизводителите обсъдиха по време на Първия Национален събор на българските лозари, който се проведе в село Брестовица, Пловдивско.

„Целта е да се популяризира нашата организация, да обсъдим проблемите, които имаме, да се видим. Искаме това да стане традиция, която всяка година да я обогатяваме и да се разтаства“, коментира от своя страна Калин Иванов, член на Сдружението.

За гостите на събитието беше предвидена богата програма с различни изпълнители, дегустации и игри.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.