1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ИАБГ осигурява противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково

ИАБГ осигурява противоградова защита с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково

Чрез самолетен способ са защитени Северна Централна и Североизточна България

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на Република България  в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви  и бързоразвиващи се метеорологични  процеси, които на много места водят до силни градушки. На 28.05.2022г.  в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, за съжаление ИАБГ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка,  в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. ИАБГ напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май 2022 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.