1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Испански фермери протестират срещу недостига на вода

Испански фермери протестират срещу недостига на вода

Като алтернатива централното правителство предлага да изгради на брега на Средиземно море инсталация за обезсоляване на морска вода

Правата за водоползване в Испания за пореден път предизвикаха протеста на фермерите. Хиляди стопани и представители на регионалните власти от южната част на страната демонстрираха пред министерството на околната среда в Мадрид, за да покажат недоволството си от планираната промяна в хидрологичния план за река Тахо. 
 С малко над 1000 километра Тахо е най-дългата река на Иберийския полуостров и го пресича от изток на запад. В централна Испания е изграден канал, който отвежда част от речните води към югоизточния бряг в региона на Мурсия, който е един от най-важните за отглеждане на плодове и зеленчуци.
 
Протестът на фермерите е срещу плана на министерството на околната среда до 2027 година да намали оттока по този канал, за да подобри екологичното състояние на реката, която в следствие на сушите все повече пресъхва. Това би означавало, че стопаните около Мурсия няма да имат достатъчно вода за напояване на своите градини.
 
Като алтернатива централното правителство предлага да изгради на брега на Средиземно море инсталация за обезсоляване на морска вода. За фермерите това не е приемливо, най-вече заради по-високата цена, която ще трябва да плащат за водоползването. Според най-голямата фермерска организация този план е политическа прищявка на министър Тереза Рибера, чиято оставка беше поискана. 
Заради засушаването през последните години в Испания често се стига до конфликти за водоползването. Последните масови протести бяха през миналата есен в северната част на страната, когато фермери изразиха своето недоволство от споразумение от 1998 година, сключено между Испания и Португалия за управлението на трансграничните реки, сред които са Тахо и Дуеро. Тогава стопаните поискаха промяна в договора, който да им гарантира достатъчно вода за напояване, вместо да се ползва в електроцентрали. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.