1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Испанският лидер в производството на течни листни торове SAS с нови продукти на българския пазар

Испанският лидер в производството на течни листни торове SAS с нови продукти на българския пазар

Иновативните торове коригират дефицитите на специфични и лимитиращи добива микроелементи – мед, желязо, манган и цинк

SAS е испански производител, добре познат сред родните земеделци и представен в България от Булагро, а утвърдени лидери в своя клас са продукти като Кодафол Максимус 8.11.3 – биостимулатор и NPK тор, и Кодамин В-Мо – течен тор с бор, молибден и аминокиселини.

Тази есен към портфолиото на течните листни торове от серията CODA на SAS се добавят четири нови специализирани продукта. Те имат за цел да допълнят основното хранене на културите и най-вече да задоволят нуждата на растенията  от специфични микроелементимед, желязо, манган и цинк. Доказано е, че хранителните вещества се усвояват най-бързо и лесно през листата, затова през последните години се наблюдава бум на пазара на продукти за листно хранене.

Но какво е различното при CODA?

  1. Фокусът на новите специализирани торове от серията CODA е върху един или най-много два микроелемента, а не върху широка палитра, което позволява да се постигне максимална концентрация на продукта и оптимално хранене на растението с добиволимитиращия микроелемент, както и да се коригира навременно неговия недостиг в почвата.
  2. Микроелементите са в хелатна форма, която гарантира много бързото им и пълно усвояване от растенията.
  3. Продуктите са формулирани с естествения комплексиращ агент лигносулфонат, спомагащ за по-доброто навлизане на хранителните вещества през кутикулата на листата, без това да поврежда покривната тъкан. Съдържащата се в лигносулфоната сяра подпомага перфектното усвояване на хелатния комплекс. Освен това сярата е идеален подкислител на рН на водата в хранителния разтвор и подобрява неговата асимилация.
  4. Не на последно място, съотношението цена – качество на листните торове CODA е оптимално за българските стандарти, което прави продуктите достъпни за всички фермери.

Защо е важно да подхраним растенията именно с тези микроелементи?

В началните етапи на развитие на пшеницата и рапицата - покълване и поникване, ролята на микронутриентите е най-голяма.

       Медта е нужна за формирането и растежа на зърното в класа на пшеницата, участва в изграждането на хлорофила и е важна за фотосинтезата. Добивът и здравният статус на пшеницата и ечемика се влияят силно от храненето с мед. Сиптомите на недостиг на мед са ясно изразени – листните връхчета побеляват и бързо засъхват, усукват се във вид на нишки и се изкривяват. Целите растения стават по-светло зелени или жълти. При остър недостиг на мед растенията братят, образуват стъбла, но не изкласяват, а понякога и загиват. 

Coda Cu-L с 6,0% мед ефективно предотвратява и коригира дефицита на мед. Есенното приложение при пшеницата е в доза 100-150 мл/дка (фаза 3-ти лист – начало на братене), а при рапицата – 150 мл/дка (фаза розетка).

       Манганът е важен за образуването на восъчния налеп по листата, стъблата и класовете на растенията. При недостиг на манган се нарушава производството на восъчен налеп на растенията, което улеснява нападението от неприятели и болести. Пада производството на сухо вещество от растението и добивът намалява. Липсата на манган води до по-голяма чувствителност на засушаване и топлинен стрес. Дефицитът му се влошава при много влажни и студени почви.  

Нашето предложение е Coda Mn-L, съдържащ 10,64% манган. Прилага се във фаза 2-3 лист – начало на братене при пшеницата в доза 100-150 мл/дка и фаза розетка на рапицата в доза 150-200 мл/дка.

         Цинкът способства формирането на здрава коренова система, в условията на резки колебания на температурата повишава устойчивостта на растенията към суша, ниски или високи температури, регулира дишането. Недостигът на цинк се изразява чрез хлоротични ивици, оранжево оцветяване, забавен растеж и малки листа. Наблюдава се най-вече в хумусни почви, в почви с високо рН, с високо съдържание на фосфор.

За коригиране на цинков недостиг пробвайте Coda Zn-L с 8,0% цинк в хелатиран комплекс. Дозата за листно приложение е 200-300 мл/дка.

Често посевите страдат от едновременен недостиг на манган и цинк – при песъчливи, рохкави почви, високо рН, суша и студ. За комбинирано третиране срещу цинков и манганов недостиг Coda са разработили специалния продукт Кодакел / Codaquel, с 4,56% цинк и 4,56% манган. Прилагайте го наесен във фаза 2-3 лист/начало на братене на пшеницата в доза 150-250 мл/дка и във фаза розетка на рапицата, в доза 200-250 мл/дка.

Желязото има съществена роля за нормалния растеж на растенията. Дефицит обикновено се наблюдава във варовити почви, почви с лоша водопропускливост, високо РН и високо съдържание на мед. Симптомите са пожълтяване на най-младите листа, бледи листа с по-тъмни стъбла или артерии.

Тук на помощ идва Coda Fe-L, съдържащ 6,25% желязо. Употребява се при дефицит на желязо и при хлорози, особено при трайни насаждения. Освен това продуктът регулира фотосинтезата и помага за преодоляване на стреса, повишава имунитета и добивите. Прилага се в доза 200-400 мл/дка при нужда, за всички полски култури, а при трайните насаждения – два пъти през вегетацията в доза 250-500 мл/дка.

За да определите най-точно от какви хранителни елементи се нуждаят вашите култури и какъв е най-подходящият за тях план за хранене, извикайте на място Вашия регионален агроном от Булагро. Той/тя ще направи оглед на полетата ви и ще ви изготви индивидуален план за торене и подхранване, съобразен с конкретните им нужди.

Всички агрономи на Булагро ще намерите ТУК.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.