1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Италия с нови мерки срещу недостига на вода

Италия с нови мерки срещу недостига на вода

Работната група ще начертае интервенции, които спешно трябва да бъдат приложени за справяне с водната криза в краткосрочен план в рамките на 30 дни

За да се справи с водната криза, италианското правителство издаде нов декрет, който включва назначаването на извънреден национален комисар, който да наблюдава спешните интервенции. Мярката се предприема на фона на безводието от миналата година, когато заради най-лошата суша от 70 години в няколко региона беше обявено бедствено положение.
 
Тази година се очаква ситуацията да се влоши, тъй като през зимата имаше изключително ниски валежи. По думите на министъра на инфраструктурата Матео Салвини целта на декрета е страната да преживее лятото, защото нивото на реките, ледниците и езерата, особено в Северна Италия, е драматично. Надеждите са за дъждовна пролет, в противен случай летните месеци ще бъдат много тежки.
 
Указът има за цел да ускори процедурите за разрешаване на водни инфраструктури. Той включва създаването на работна група, която да докладва на Салвини и назначаването на извънреден национален комисар, чийто мандат ще изтече в края на декември, но може да бъде удължен с още една година. Сред мерките са увеличаване на използваеми обеми на водните резервоари и възможността за изграждане на басейни за дъждовна вода за селскостопанска употреба в рамките на определен максимален обем.
 
Указът включва разпоредби за повторно използване на пречистени отпадъчни води за напояване и опростяване на изграждането на инсталации за обезсоляване за производство на питейна вода от морска вода.
Работната група ще начертае интервенции, които спешно трябва да бъдат приложени за справяне с водната криза в краткосрочен план в рамките на 30 дни. В случай на закъснения или критични проблеми, работната група ще активира спешни процедури за преодоляване на препятствията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.