1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ИЗПЛАЩА ЛИ СЕ КАПКОВОТО НАПОЯВАНЕ ПРИ ПОЛЕТА С ЦАРЕВИЦА?

ИЗПЛАЩА ЛИ СЕ КАПКОВОТО НАПОЯВАНЕ ПРИ ПОЛЕТА С ЦАРЕВИЦА?

С увеличаването на екстремните метеорологични явления, прогнозирането на качеството и обема на реколтата става все по-трудно за фермерите в цяла Европа — дори когато става въпрос за видове култури, които са известни като стабилни. За да осигури високи добиви въпреки предизвикателствата, фермер от Фундулеа, Румъния, реши да тества система за капково напояване. Оказва ли се това успешна инвестиция?

напояване

ОТ ПРОЕКТИРАНЕТО ДО ИНСТАЛАЦИЯТА – ЦЯЛОСТНО РЕШЕНИЕ ЗА НАПОЯВАНЕ

От общата земя на фермера от 30 ха, 10 ха царевица са избрани за теста, което позволява директно сравнение между напояваната обработваема земя и неполивните полета. След като фермерът споделя визията и желанията си с експерта по решения за напояване на PIPELIFE, e проектирано най-съвременно решение за напояване, което взима предвид условията на полето, включително тип култура, почва, валежи, прилагане на торове, водоизточници и т.н.

поле-царевица
След внимателна оценка на всички опции е избрано просто решение – капково напояване. На базата на съществуващия водоизточник и помпа е предложено необходимото оборудване с всички необходими спецификации. Инсталиран е самопочистващ се дисков филтър за улавяне на мръсотия и частици пръст, които могат да причинят запушване на системата. След филтриране на примесите главния и секторните тръбопроводи доставят водата до всяка точка на инсталацията.

Капковият лентов маркуч е положен на земята във всеки втори ред на терена. Фермерът може да реши колко вода трябва да се достави през капковите тръби; разстоянието между капкообразувателите също се адаптира според нуждите.

Прецизно изчисленото време за инсталиране е от решаващо значение за успеха на системата. Инсталацията трябва да се извърши в ранните етапи на растежа на растенията, така че царевицата да има достатъчно време да се развие. Когато растенията имат 6-8 листа, капковите лентови маркучи трябва да се положат на земята, да се монтират и веднага да се пуснат в експлоатация.

Всичко е добре планирано и процесът на инсталиране отнема само три дни. През целия период от два месеца царевицата се полива на всеки осем дни.

ПОВИШАВАНЕ НА ДОБИВИТЕ ЧЕТИРИ ДО ШЕСТ ПЪТИ
добиви-царевица

Въпреки предизвикателните условия, като закъсняла и твърде дълбока сеитба, хибрид на късна царевица и екстремни температури, резултатите говорят сами за себе си. Напояваното поле има добиви от 12–14 тона/ха, в сравнение с 2–3 тона/ха на ненапояваните царевични полета. Чрез инсталиране на система за капково напояване са постигнати добиви 4-6 пъти над обичайните количества.

ДЪЛГОСРОЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО в бъдеще

При разумна първоначална инвестиция системата се изплаща още през първата година. През следващите сезони само капковия лентов маркуч ще има нужда от подмяна, а самата система изисква минимална поддръжка. Разполагайки с PIPELIFE като надежден партньор, фермерът може да разчита на възможно най-добрата консултация.

И познайте какво? Фермерът е повече от убеден да разшири напоителната си система до цели 30 ха в бъдеще. Кликнете тук, за да се свържете с Вашия местен експерт от PIPELIFE и да научите как можете да се възползвате от решенията за напояване на PIPELIFE.

Факти от проекта:

Площ на полето: 10 ха

Вид култура: Царевица

Място: Фундулеа, Румъния

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.