1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как да изкараме добра реколта от полски домати

Как да изкараме добра реколта от полски домати

Листното хранене – бърз ефект с нисък разход на активни вещества

Какви са предизвикателствата през тази година при отглеждането на полски домати. Отиваме на поле, обработвано от голяма агрофирма в землището на село Цалапица. Тук виждаме добре развити растения, които дават надежда за добри резултати. Каква обаче е предисторията и какви проблеми се наложило да бъдат решавани?

Падналите количества обилни валежи през пролетта са забавили процеса на разсаждането. Разсадът е престоял в тарелките и се получила липса на хранителни вещества, прерастване, зашумяване, поява на болести и неприятели. Това е довело до стрес за разсада. За разрешаване на проблема по препоръка на агронома Янко Борисов от Лебозол няколко дни тарелките са потапяни в разтвор на два продукта – Аминозол и Фитоамин.

Фитоамин е екстракт от кафяви морски водорасли. Те са студено пресовани, което гарантира, че са извлечени всички биологично активни вещества. Фитоамин, който е богат на хормони, растежни регулатори, протеини, въглехидрати, влияе върху засилването на метаболизма на растенията, подобрява имунитета и опрашването.

Аминозол пък е топ продуктът на Лебозол. Той е с висока концентрация на органична материя и аминокиселини.

Благодарение на тази комбинация Фитоамин плюс Аминозол след разсаждането растенията се прихвали по-бързо и лесно преодолели стреса.

Но предизвикателствата не свършили до тук, сподели още Янко Борисов. След разсаждането е имало големи температурни амплитуди през деня и нощта, което е повлияло негативно на развитието на растенията. За преодоляването на проблема е използван Тотал Кер в доза 400 мл/дка. Продуктът е комбинация от NPK плюс микроелементи и 11,8% органична материя. Тотал Кер бил комбиниран с Лебозол Цинк 700 в доза 50 мл/дка заради симптоми на дефицит на този елемент.

При поява на първата китка е направено третиране с Робустус със съдържание на Бор, Калций и Магнезий, с цел правилно формиране на китката и добро опрашване на цвета.

Какви са очакванията на агронома. По думите му, тук не става въпрос само за получаването на по-висок добив, а за спасяване на реколтата. Листното хранене е важно за всички култури и е много ефективно. Получава се бърз ефект с нисък разход на активни вещества.

„Доверявайте се на нашите специалисти в цялата страна, търсете помощ, защото всяко поле и култура имат специфични изисквания. Агрономите на Лебозол ще ви дадат най-добрата препоръка за решаване на проблемите на полето“ - това е съветът на Янко Борисов към зеленчукопроизводителите, които искат да изкарат добри добиви въпреки предизвикателствата на производството.

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.