1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как да се справят стопаните с болестите по лозята?

Как да се справят стопаните с болестите по лозята?

Честите валежи и хладното време през пролетта и началото на лятото увеличиха инфекциозния фон

Реколтата от грозде през тази година е по-ниска в сравнение с предходната. За сметка на това обаче, качеството на суровината е много високо. Основна пречка през тази стопанска година се оказва развитието на болести и вредители по лозята. От бранша предупреждават, че е необходима есенна оран, за да се намали инфекциозния фон за догодина. Очаква се винената реколта да бъде с много добро качество. Продължителната суша през средата, края на лятото и есента спомогна за добрите резултати, коментират от бранша.

„В продължение на 3 месеца няма валежи и гроздето узря с много висок захарен показател. Първите вина, които сме направили са със много добро качество“, отбеляза доц. Здравко Наков, заместник-директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Честите валежи и хладното време през пролетта и началото на лятото увеличиха инфекциозния фон при лозята. Причината е невъзможността за извършване на растителнозащитни мероприятия. Още в началото на цъфтежа, на отделни места, лозето е нападнато от обикновена мана. Множество проблеми за добрата реколта от грозде, създадоха и брашнестата мана, както и черното и бяло гниене.

„При повреди от градушка върху лозето, тъканите са наранени. На тези места трябва да се извърши къса резитба. Това води до по-нисък добив, но по-важното е растенията да се спасят и да се развият нормално“, категоричен е доцент Наков.

С цел запазване на лозовите растения е необходимо добро узряване на дървесината, както и есенна оран. Фермерите трябва да заровят болните чепки и зърна, за да се предпазят от опасните заболявания следващата година.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.