1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Какви съвети дават експертите на прага на новия сезон за отглеждане на сладка царевица

Какви съвети дават експертите на прага на новия сезон за отглеждане на сладка царевица

Сладката царевица е една от зеленчуковите култури с голямо търговско значение както за пресен пазар, така и в преработвателната индустрия за замразяване и консервиране

Сладката царевица е традиционна култура за българския пазар, особено търсена през лятото за прясна консумация. С наближаването на новия сезон за отглеждането й, експертите разсейват част от скептицизма на базата на резултатите от 2020 г. и дават полезни съвети за отглеждането на тази култура.

В безпрецедентно трудната 2020 г., много от българските производители имаха опасения за реализацията на реколтата от сладка царевица заради очаквания много по-слаб туристически сезон, а по правило това би довело до много по-слаба консумация. Поради ограниченията за пътуване в съседни държави обаче, голяма част от българските туристи предпочетоха да прекарат лятната си почивка в България. Също така, средната борсова цена на сладката царевица за летните месеци е била с около 30% по-висока спрямо предходната година, което също показва, че е имало достатъчно търсене от крайните клиенти и до голяма степен тези опасения са били неоснователни. За предстоящия летен сезон тази година, според експерти от сектора, се очаква ръст спрямо миналата година и още по-високо търсене на сладка царевица.

ZM
Във връзка с предстоящото ѝ засаждане от българските земеделски производители, специалистите от Синджента България предлагат не само водещи продукти, но и продължават практиката си да подкрепят фермерите с ценни съвети, които да им помогнат в производството.

Няколко са основните неща, които трябва да се спазят и съобразят, за да има добър и качествен добив:

Засяване

Отглеждането на сладката царевица се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.  

При ранна сеитба на сладка царевица е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см.

В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

При засяване, важно е полетата със сладка царевица да не са в близост до други полета с фуражна царевица, тъй като така може да се получи проблем с кръстосано опрашване и да се влоши качеството на реколтата от сладка царевица. За да се избегне такъв риск, е препоръчително сладката царевица да се засява на минимум 300 – 500 метра разстояние от друга царевица.

Сладката царевица е зеленчукова култура и като такава изисква добро напояване, затова е важно да се отглежда на поливни площи. Друг важен момент при засяването е разпределението на сеитбите във времето. При достигане на пълна зрялост на кочаните при сладката царевица, периодът на беритба е 3-4 дни, в които те запазват качеството си. Затова, трябва да се координират сеитбите и да се разминават във времето, за да има възможност за навременна беритба.

Отстраняване на братята

Сладката царевица е растение, което образува колтуци (т.нар. братя). Отстраняването на братята е препоръчително, тъй като така се постига по-пълноценно изхранване на кочаните на централното стъбло и съответно по-висок процент първокачествени кочани от насаждението. При по-големи площи, отстраняването на колтуците е значително по-трудоемко, затова за намаляване на братенето се прилага по-висока сеитбена норма (засаждат се по-голям брой растения в декар). Растенията, които вече са изколтучени, е редно да бъдат подхранени, за да се стимулира по-интензивно нарастване на кочаните.

Торене

Важна част от технологията за отглеждане на сладка царевица е правилното торене. По правило, за да се планира торенето, е необходимо първо да се направи почвен анализ на съдържанието на хранителни елементи. Има обаче правила, за които може да се каже, че почти във всички случаи биха дали добър резултат. Например, в обичайния случай е препоръчително  да се започне с обработката на почвата преди сеитба, като се приложи троен суперфосфат или друг гранулиран фосфорен тор. При поникване на семената е желателно да се започне приложение с бързоразтворим фосфорен тор. На пети-шести лист се прилага урея, по 4-5 кг./дка. или по 5-6 кг./дка. амониева селитра. В същата фаза се прави и листно приложение на цинк, без превишаване на дозите и концентрацията на разтвора. На седми-осми лист се прилага калциев нитрат, заедно с листно торене на бор. След това се прилага и 5-6 кг./дка. урея или амониева селитра. Когато свилата започне да се показва, задължително се прави листно приложение на бор и поливане с калциев нитрат.

ZM

Като един от лидерите в устойчивите иновации в земеделието, Синджента подпомага производителите с богат избор на хибриди супер сладка царевица, които са се доказали с надеждното си представяне и много високо качество на продукцията. Независимо дали целта е производство за пресен пазар или за преработка, хибридите сладка царевица като Оверланд, GSS8529 или GSS3951 осигуряват спокойствие в процеса на производство и дават предимство с висок добив на търсена на пазара стока. Патентованата технология на семепроизводство Екселис гарантира, че семената сладка царевица от Синджента са без ГМО. 

Видео по темата можете да гледате тук:

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.