1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Какво ново на традиционната Национална среща на земеделските производители у нас?

Какво ново на традиционната Национална среща на земеделските производители у нас?

Събитието ще се проведе на 15 и 16 февруари 2023 г.

„Земеделие за поколенията в нова реалност“ е мотото на предстоящото дългоочаквано събитие - Деветата Национална среща на земеделските производители в България, което за първи път ще се проведе в Казанлъшки минерални бани. „Всички очакват с огромен интерес форума, който се превърна в едно от най-значимите събития с безспорен авторитет. На него по традиция среща си дават земеделски производители от различните сектори, представители на държавната администрация и Европейския парламент, мултинационални компании в растителната защита, семенарския бизнес, торовата индустрия, вносители на агротехника и модерни технологии и се коментират актуални теми за развитие на земеделието. Очакванията са огромни и аз смятам, че тези, които ще посетят годишната среща на АЗПБ, няма да останат разочаровани“, подчерта председателят на браншовата организация Венцислав Върбанов.

Форумът, който съвпада със старта на новия програмен период, ще търси решения на въпроси, свързани с възможностите за подпомагане, Кампания 2023, Стратегическия план и кризите от последните 3 години.

„Стратегическият план се разработваше в условия на недобра информираност. Сега земеделците са притеснени за много неща. Националният семинар има за цел да задоволи точно тази необходимост от експертна и детайлна информация. Затова са поканени лектори от МЗм и ДФЗ, от европейски институции“, добави Върбанов.

Начало на събитието ще бъде дадено от министър Явор Гечев. Зърнени пазари, въглеродни сертификати и въглеродно земеделие са сред основните теми. На дебат ще бъдат предложени новите изисквания за базовите екологични стандарти за подпомагане, дефиницията за активен фермер, екосхемите и готовността на държавната администрация за новата система за мониторинг и контрол, която стартира тази година. По време на форума ще бъдат представени и възможностите за земеделските производители по Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Специален панел, посветен на перспективите и предизвикателствата пред свиневъдството и птицевъдството у нас, ще се проведе през втория конферентен ден и е организиран съвместно с браншовите организации от съответните сектори. Ще бъдат разисквани теми като епизоотичната обстановка по отношение на АЧС и Птичия грип, смущения на националния пазар, нова схема хуманно отношение към животни и новите европейски изисквания.

 

Всеки желаещ да се регистрира за събитието, може да го направи чрез този линк: http://bit.ly/3HssjTX  със стандартна регистрация до 31.01.2023.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.