1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Кървави фермерски протести в Индия

Кървави фермерски протести в Индия

Снимка:

Стигна се до сблъсъци с полицията

Десетки хиляди индийски фермери протестираха в столицата Делхи срещу новите закони за дерегулация на селскостопанските пазари. Стигна се до сблъсъци с полицията, един човек загина, има стотици ранени.
 
Недоволните фермери пробиха полицейските кордони в столицата и нахлуха със своите трактори в центъра, където щурмуваха историческата крепост Червения форт от 17-ти век. Там всяка година на 26 януари, Деня на републиката, министър-председателят издига националното знаме, за да отбележи влизането в сила на конституцията на независима Индия.
При сблъсъците полицията употреби палки и сълзотворен газ в опит да разпръсне демонстрантите. На няколко пъти силите на реда бяха обкръжени от недоволни фермери и се отбраняваха с изстрели във въздуха. При един подобен инцидент загина един от демонстрантите, като полицията твърди, че е бил прегазен от трактор, докато организаторите на протеста казват, че е убит от полицейски куршум.
 
По първоначален план демонстрацията беше разрешена за следобедните часове на празничния ден, но първите спречквания между полиция и фермери започнаха още от сутринта в покрайнините на Делхи. От миналия ноември насам там лагеруват десетки хиляди стопани, които настояват за отмяна на законите, либерализиращи пазара за аграрни продукти.  
При досегашните демонстрации са загинали няколко десетки фермери, съобщават индийските медии. Повечето са умрели при транспортни злополуки, някои са починали от замръзване през студените нощи.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.