1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Копа и Коджека подкрепят европейските извънредни мерки и незабавни дерогации за екологично фокусирани зони

Копа и Коджека подкрепят европейските извънредни мерки и незабавни дерогации за екологично фокусирани зони

Европейската комисия признава стратегическата роля на европейското селскостопанско производство в световната продоволствена сигурност

С обявените спешни мерки в подкрепа на аграрния сектор Европейската комисия признава стратегическата роля на европейското селскостопанско производство в световната продоволствена сигурност, изтъкват фермерските организации Копа и Коджека в свое становище. Те споделят анализа на Комисията относно ситуацията и заявената цел за повишаване на устойчивостта на селското стопанство в ЕС, като същевременно се гарантира неговия производствен капацитет. 
 
В отговор съобщението на Комисията, засягащо Украйна, Рамон Арменгол, президент на Коджека, заявява, че е важно да се види, че Европейската комисия подкрепя хуманитарните действия спрямо украинското население със специално внимание към тамошните фермери. Трябва също така да се отбележи, че Комисията е направила равносметка на критичното въздействие на инвазията на Украйна върху селскостопанските пазари и признава геостратегическата роля на нейното селско стопанство в разгръщането на хранителен щит към най-уязвимите групи от населението. "Европейските агрокооперации ще да бъдат ключови играчи през следващите месеци, осигурявайки храна не само в ЕС, но и в трети страни. От съществено значение е в краткосрочен план да се осигури ликвидност на земеделските производители и техните кооперации, тъй като разходите се увеличават още повече", се казва в изявлението.
 
Копа и Коджека приветстват обявените извънредни мерки и незабавни дерогации за екологично фокусирани зони, за да могат площите под угар да бъдат обработвани през тази пролет, както и временното облекчаване на мерките за снабдяване с фуражи. Организациите не са доволни обаче от липсата на краткосрочни предложения за облекчаване на напрежението на пазара на торове. Затова те призовават този въпрос да бъде разгледан от Европейския механизъм за готовност и реакция при кризи за продоволствена сигурност.
 
 
Превод: Алеко Дянков 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.