1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Красимир Тодоров, земеделец: Аз избирам качеството, а то има определена цена

Красимир Тодоров, земеделец: Аз избирам качеството, а то има определена цена

КВС Агро България събра земеделци край село Якимово

Инвестицията в торове Yara се осребрява на жътва. Това твърди един от многото доволни клиенти на КВС Агро България Красимир Тодоров, който беше домакин на открит полски ден в с. Якимово.

Земеделецът разказа, че семената на царевицата предсеитбено е третирал с TEPROSYN NP Zn, а това растенията да са толкова красиви и здрави, според него, се дължало на доброто хранене.

Схемата на торене е съобразена спрямо почвените проби. Активно в изготвяне на рецептата е участвал регионалният търговски представител Цеца Петкова.

При царевица схемата е следната: Предсеитбено е наторено с YaraMila STAR: Азот – N 21% (нитратен - 7.5%, амониев - 13.5%), Фосфор - P2O- 17%, Калий - K2O - 3%, Сяра – S - 4%, Цинк – Zn - 0.15%. Торовата норма е 25 кг/дка.

В същия период е прибавен YaraVera™ AMIDAS™ - уникална комбинация, съдържаща 14 % сяра (SO3) и 40 % азот (N), който в 35% е амиден. Два ключови хранителни елемента, които влизат в състава на протеини и ензими и витамини - важни за качеството на продукцията.

За да бъде извлечен максималният добивен потенциал на културите, трябва да се хранят както през корена, така и през листата. Затова е приложен YaraVita ZEATREL с високо съдържание на Фосфор (P2O5) - 43 % w/v - 430 г/л. Дозата на приложение е 300 мл/дка до 6-и лист на царевицата.

На полето край Якимово беше представено и действието на иновативните продукти на испанската фирма Proserpina, в комбинация с CONTENT 100 мл/дка.

При слънчогледа схемата е следната: Слънчогледът е наторен с 25 кг/дка YaraMila STAR предсеитбено в комбинация с YaraVera™ AMIDAS™.

Със сеитбата на семената отново е внесен YaraMila STAR. Листните подхранвания са направени с YaraVita BRASSITREL PRO, в доза 300 мл/дка и във фаза бутонизация ANIMATE в комбинация на YaraVita BORTRAC.

„Торовете Yara са може би най-качествените на пазара. Много сме доволни и занапред ще работим с тях. Като качество-цена нямат аналог. При днешните икономически затруднения, които изпитваме, не бива да се правят компромиси. Аз избирам качеството, а то има определена цена“, подчерта домакинът на събитието Красимир Тодоров.

След жътва е един от най-подходящите моменти, в които всеки фермер е добре да направи почвени проби, да се анализират резултатите и да се разгледат елементите в торовете като комбинация, за да може за следващия сезон торенето да е прецизно, съветват от КВС Агро България.

„Призовавам хората, избирайки торове, да се интересуват къде и как са произведени, какви суровини са вложени в тях, как действат. Стремим се винаги да сме близо до клиентите си и не само да отчитаме нивата на азот, фосфор, калий, не само да отчитаме активните елементи, а как те действат, как работят, какъв е потенциалът на самия продукт за постигане на максимални резултати“, заяви Светослава Кочовска, представител на КВС Агро България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.