1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Малината тръгва от полето на цена 5-6 лв./кг, а стига до трапезата ни на 12-19 лв./кг

Малината тръгва от полето на цена 5-6 лв./кг, а стига до трапезата ни на 12-19 лв./кг

Снимка:

Заради ниската покупателна способност на потребителите количества от ароматния плод залежават

Ситуацията на пазара на малини тази година е с променлив успех за производителите им. Ранната реколта е със задоволителен резултат. Средният за страната добив е в рамките на планирания от 480 до над 500 кг/дка. Брането на късната малина все още не е приключило.

Цените са завишени от страна на междинните търговци, защото при производителите остават сравнително стабилни и еднородни, обясни Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

 

В началото на годината преработвателните предприятия купували замразени плодове на добра цена. След това обаче на европейския пазар се изсипали количества вероятно от Украйна, залежали от миналата година на дъмпингова цена, която светкавично се отразила и на цените в България.

На пресния пазар цените в момента от полето са между 5 и 6 лв./кг, а на борсите и тържищата - между 8 и 10 лв./кг. За съжаление, в търговските вериги се забелязват цени от 12 до 19 лв./кг, което означава, че търговците си позволяват сериозни надценки с оправдание, че плодовете са чувствителни и много се изхвърля.

В момента търсенето на малини е свито, защото покупателната способност е ниска и остават огромни количества непродадени количества, обясни председателят на браншовата асоциация.

С цел изчакване на по-добри времена за реализиране на продукцията, производителите на фините плодове поискали да има държавна помощ за хладилно съхранение. Но им била отказана. За съжаление, голяма част от производителите нямат средства за съхранение на продукцията си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.