1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Мариела Йорданова: Директните плащания вече не са атрактивни за зърнопроизводителите

Мариела Йорданова: Директните плащания вече не са атрактивни за зърнопроизводителите

Към днешна дата субсидията е едва 10 процента от разходите ни, казва изп. директор на Сортови семена - Разград

Правилният избор на генетика е диверсификация на риска. Трябва да се избират повече сортове и земеделските производители да се доверяват на опита на семепроизводителите. Например, в едно стопанство от 1000 дка сортовата листа трябва да включва поне 3 позиции. Това каза Мариела Йорданова, изп. директор на „Сортови Семена“, Разград. Компанията, която обработва повече от 30 000 дка земя и се занимава основно със семепроизводство, всяка година традиционно провежда Ден на пшеницата.

 

На кръстопътя на тревогата

Мариела Йорданова: За нас е важно да произвеждаме повече зърно с ниска себестойност. Себестойността ни тревожи в момента. Много скъпо произвеждаме тази година. Към днешна дата себестойността на декар пшеница е между 300 и 350 лв.

Зърнопроизводството е устойчив бранш, печеливш и преструктуриран, смята Мариела Йорданова. По думите й „от програмен период на програмен период ние преминаваме през няколко кръстопътя. И ако преодоляхме кръстопътя на колебанието, сега сме на кръстопът на тревогата заради ситуацията с войната. Защото има ескалация на цени на зърно и консумативи, което нас ни тревожи. Нашата стока е борсова, борсите реагират на всяка криза, а кризите са дълбоки. Притесняваме се от продоволствена криза в световен мащаб, която се отразява на борсите. Но пък за България продоволствена криза няма да има, защото ние произвеждаме от 7 до 10 пъти повече зърно, отколкото потребяваме.“

 

Новата ОСП и субсидиите

„Браншът все още не е запознат със забележките по Стратегическия план, ние се запознахме с неговата цялост преди изпращането му в Брюксел и се надяваме на много добър диалог с властите, защото той към момента не е на добро ниво.

Ние, като държава и бранш, трябва да си защитим интереса, не всичко казано от Европа трябва да го изпълним. Трябва да се аргументираме защо такива интервенции ще прилагаме според спецификата на нашето производство.“

 

Мариела Йорданова: Нашата цел е да направим така, че по Първи стълб екосхемите да са достъпни и приложими. Директните плащания вече изобщо не са атрактивни за зърнопроизводителите – защо ли? Защото, ако през първия програмен период субсидията беше 30% от разходите ни, към днешна дата субсидията е едва 10 процента от разходите ни.

 

Според Мариела Йорданова, в зърнопроизводството ще оцелеят големите семейни компании, тези, които са инвестирали в много собственост, в много технологии, и тези, които предпазливо оперират на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.