1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. МАРС коригира нагоре очакванията си за реколтата в ЕС

МАРС коригира нагоре очакванията си за реколтата в ЕС

Проблеми със зимната пшеница могат да имат Австрия и някои други държави северно от Алпите

Лека корекция нагоре за реколтата в Европейския съюз има в най-новия бюлетин на Службата за мониторинг на посевите МАРС. Причината за по-оптимистичните очаквания са подобрените условия във Франция, Румъния, България, Унгария и някои други държави.
 
Според експертите при повечето основни култури, с изключение на слънчогледа, ще има подобрение на добивите, които ще бъдат по-високи от средното за последните пет години. Посевите са леко забавени в развитието си, основно заради студовете през април, но почти няма увреждания, а щетите по цъфтящите рапични площи са обратими. Там, където през последния месец е имало недостиг на валежи, влагата е компенсирана от достатъчните наличност на подпочвени води.
 
Проблеми със зимната пшеница могат да имат Австрия и някои други държави северно от Алпите, смятат от МАРС. При благоприятно стечение на метеорологичните обстоятелства австрийските стопани ще приберат реколта, която ще е на средно ниво, като меката пшеница ще даде около 3 процента по-малко, а за ръжта очакванията са за минус 4 на сто.
 
Прогнозата на МАРС завишава очакваните добиви от хектар средно с 0,7 процента за всички култури. За пшеницата се дава плюс от едно на сто, зимният ечемик е оценен на плюс пет процента, добивите от ръж ще се подобрят с шест, а тези от рапица с малко над 5 на сто спрямо средното за последните пет години. Минус три процента има при слънчогледа.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.