1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Мащабен протест на лозарите в Монтана

Мащабен протест на лозарите в Монтана

От Националното сдружение на българските лозари бихме искали да ви информираме, че наши членове от района на Монтана, Лом, Видим и Враца ще блокират с трактори и коли кръговото кръстовище на пътя за влизане в гр. Монтана в близост до МБАЛ „Сити Клиник – Свети Георги“. Мероприятието ще се състои на 07.09.2021г. (вторник) и ще продължи един час, от 09:00 ч. до 10:00 ч.

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗХГ и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Липсата на интерес към проблемите и негативните тенденции в бранша, за които алармираме активно управляващите от 3 години, вече съвсем реалистично довежда до заличаването на лозарството в България. Сектор, който е един от най-старите, най-социално ориентираните и подпомагащ редица други сектори. 

Конкретни настоявания:

-    Спешна актуализация на бюджета до края на годината с 60 млн. лв. за лозарите в България; 
-    Бъдещо изравняване на субсидирането на българските лозари с тези от останалите страни в ЕС;

Отново бихме искали да напомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната. Липсата на далновидна стратегия и дългосрочна политика в бранша доведе до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години – от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара.

Държим да отбележим, че българските лозари са едни от най-трудолюбивите и страстни земеделци в селското стопанство. Лозарството изисква специфични познания, дълъг опит, силен дух и постоянство – качества, които българският лозар несъмнено притежава. За да оцелее един цял сектор, обаче, се изисква същите качества от лицата в ИАЛВ, МЗХГ и НС, защото те изработват рамката, в която лозаро-винарският сектор следва да работи. Очакваме от тях далновидни и управленчески решение в борбата за оцеляването и повишаването на конкурентоспособността на лозаро-винарството в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.