1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Мащабна програма за микроопити стартира Corteva Agriscience у нас

Мащабна програма за микроопити стартира Corteva Agriscience у нас

За агрономическите изпитвания компанията инвестира в специализирана техника – сеялка, самоходна пръскачка и комбайн

Фирма Corteva Agriscience стартира нова програма за България. Това е извеждане на микроопити с цел събиране на информация за продуктите на компанията в прякото производство, която да се предостави на земеделските стопани.

„Разработваме агрономически или т.нар. практически опити. Препоръките, които фермерите получават за семената, са на база идеални условия за развитие на царевицата или слънчогледа. Затова решихме да разработим опити с практическа насоченост с цел събиране на информация от различни региони на страната или т.нар. локация на хибридите и как те се държат в различни условия – при валежи, суша и т.н.“, разясни Георги Герджиков, Мениджър на проекта за България.

Компанията инвестира в програмата за микроопити 1,5 млн. лв. Те ще бъдат извършвани на малки парцели, но с голяма повторяемост. Така статистическата грешка ще бъде сведена до минимум. 

corteva-opiti

„Идеята е да съберем възможно най-много въпроси от страна на фермерите, свързани с практическото използване на нашите хибриди и нашите продукти. Затова ще разработим опити на територията на България на различни локации и ще обработим информацията. Така, стъпвайки на научна база, ще дадем решение на проблема и указания за нашите хибриди в прякото производство“, подчерта Георги Герджиков и уточни още:

„Обикновено препоръките за даден продукт идват след изпитване в идеални условия. В прякото производство те никога не са такива. Сега целта е да покажем как се представят хибридите ни в реални условия. У нас има твърде много фактори, свързани с климата, които влияят върху добива. Идеята е да направим цялостна препоръка за отделните региони при производството на слънчоглед, царевица, рапица и люцерна“.

corteva-izpitania

Corteva Agriscience планира да разработи през следващата година и изпитване в реални условия на продуктите за растителна защита по време на вегетация. Целта е чрез микроопити да се покаже как да се прилагат в отделните региони на страната и да се сведат до минимум проблемите, свързани с неправилната употреба на препаратите. 

За извършването на тези микроопити компанията инвестира в закупуване на специализирана техника – сеялка, самоходна пръскачка и комбайн. „Инвестицията е сериозна, но ние сме се заели да отговорим на исканията на фермерите чрез агрономически опити, свързани с проблемите на полето“, допълни още Георги Герджиков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.