1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Меките температури вредят на посевите

Меките температури вредят на посевите

Според статистиката периодът от средата на декември до 20 януари е бил най-топлият откакто се водят записки

Досегашните температури през зимата са необикновено високи както у нас, така и в цяла Европа. На много места в Западна и Централна Европа поставят нови рекорди. Това има негативно влияние върху развитието на зимните култури, посочват от Агенцията за мониторинг на посевите - МАРС.
 
На много места сеитбата през миналата есен беше възпрепятствана от проливни дъждове или прекалено сухи почви, особено в източните части на Европейския съюз. В резултат растежът на растенията започна по-късно и протича по-бавно.
 
В същото време меките температури са попречили зърното да развие достатъчна устойчивост на студ, процес, който е необходим, за да се предпази от замръзване. До края на януари, както и в началото на февруари минусови температури едва ли ще има, смятат от Агенцията за мониторинг на посевите. Експертите не дават по-дългосрочни прогнози и предпочитат да изчакат в каква посока ще тръгне метеорологичната обстановка.
 
Според статистиката периодът от средата на декември до 20 януари е бил най-топлият откакто се водят записки. Меката досега зима има обаче и положителна страна. Така късно засетите култури са имали повече време за покълване, без да страдат от ниски температури. Отрицателните ефекти са липсата на устойчивост на мраз, както и опасността от вредители. На много места в момента липсват и валежи. Това се отнася за големи части от Германия, Западна Полша и Чехия, както и за България и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.