1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Микрорастенията се отглеждат като малки деца

Микрорастенията се отглеждат като малки деца

Това казва Любомир Иванов, който развива този нишов бизнес

Нежни и деликатни растения обграждат Любомир Иванов, когото срещам на ежегодното международно изложение на храни и напитки в София. Той отглежда микрорастения от съвсем скоро. През месец март, тази година, взели решение със съпругата му и се хвърлили в дълбокото.

Микрорастенията са популярни като суперхрана. У нас този нишов бизнес постепенно набира скорост.

Микрорастенията са малката версия на листни зеленчуци, билки и подправки. Като всеки сериозен предприемач, Любомир е наясно какво точно произвежда и с каква цел.

След ковид пандемията, интересът към здравословното хранене определено нараства. Микрорастенията са перфектен вариант за синтезиран прием на витамини и минерали. С тях, обаче не бива да се прекалява. Известно е, че нищо прекалено не е хубаво. Достатъчно е да се консумират през ден, казва Любомир. Той поне така прави.

И за тази специфична ниша най-важен е пазарът. Микрорастенията се очертават като предпочитана гарнитура в ресторантите. Все по-често намират място и в търговските вериги. Клиентите на Любомир Иванов засега са на фермерските пазари, продава и през интернет.

Микрорастенията наистина са любопитен пазарен сегмент – визуално привлекателни, малки и нежни, със силно концентриран вкус. И, без съмнение, по-здравословни от своите пораснали версии.

„В една тарелка микрорастения с броколи има витамини и минерали, които се равняват на 668 грама от порасналия вече зеленчук. За мен това е едно голямо „Еха!“

Полезните качества на микрорастенията са заложени още в семената. Любомир ги купува от чужбина, от лицензирани европейски фирми.

„Всеки може да си направи малка ферма с микрорастения вкъщи. Почвата трябва да е био, придружена от съответен сертификат. Слага се съвсем малко почва, семената се поръсват отгоре, завиват се с найлон, затискат се с нещо тежко и се поставят в тъмно помещение или по-скоро шкаф за около 3-4 дни. Трябва да е топло и тъмно. След като поникне до 2-3 см, микрорастението се изважда навън, на дневна светлина. Полива се всеки ден, семената не бива да изсъхват. За микрорастенията трябва да се грижите като за малки деца“.  

Те издържат до 2 седмици в хладилна среда – при температура между 4 и 5 градуса, като преди да се поставят, се поливат.

В цялото това занимание, Любомир има една лична привилегия – неговият корен е в българското село. Той още пази спомена за своите дядо и баба, които всяка пролет са залагали разсад – подобен е и принципът на отглеждане на микрорастения.

Ако сте почитатели на здравословната и свежа храна, лесно можете да си направите домашна ферма за микрорастения. Ако сте предприемчиви, това постепенно може да се превърне в бизнес. Любомир Иванов е пример за това.  

Автор Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.