1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Министър Иванов: Ще търсим възможност за държавна помощ за оризопроизводителите

Министър Иванов: Ще търсим възможност за държавна помощ за оризопроизводителите

Проведе се среща с Българската асоциация на оризопроизводителите

Ще търсим възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите. Необходимо е да направим анализ и да проучим вариантите, защото до сега подобно подпомагане не е правено. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на работна среща с Българската асоциация на оризопроизводителите. В дискусията участва и заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Министърът поясни, че ще се проучват начините за подпомагане през съществуващите схеми, а ако няма такива ще се обмисли разработването на нов механизъм.

„Мога да Ви уверя, че всичко което зависи от нас ще го направим, ние заставаме на страната на сектора“, подчерта аграрният министър. По думите му, ще се търси финансиране, за да се подпомогне секторът.

Представителите на организацията информираха, че в момента ситуацията е много тежка и отрасълът е в колапс. Според тях е поставено пред риск засяването тази година и реколтата за следващата. По техни данни, площите с ориз в страната са около 115 хил. дка. Производствените разходи тази година достигат около 500 лв./дка., като година по-рано те са били около 320 лв./дка. Те обясниха още, че цената на продукцията не може да се вдигне и разходите няма как да се намалят, затова редица производители обмислят да не засяват реколта.

Важен акцент по време на срещата бе поливането на продукцията и работата с „Напоителни системи“. Според представителите на асоциацията,  в момента трябва да се ремонтират съоръженията, а това не се прави. В отговор, министърът заяви, че ще провери каква е актуалната ситуация и ще бъдат предприети необходимите мерки. Браншът постави и въпроса за цената на водата, която тази година е увеличена. Д-р Иванов уточни, че стойностите се определят от Министерство на околната среда и водите, и че при необходимост може да се съдейства при комуникация с тях.

Двете страни се договориха диалогът да продължи на оперативно ниво и съвместно да се търсят работещи решения за подпомагане на сектора, така че да се гарантира производството на ориз и да се избегнат липси на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.