1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Министър Явор Гечев и представители на НАЗ обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност и засилен контрол при вноса на зърно

Министър Явор Гечев и представители на НАЗ обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност и засилен контрол при вноса на зърно

Министърът на земеделието Явор Гечев и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност и засилен контрол при вноса на зърно от трети страни. На срещата присъстваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Зърнопроизводителите изтъкнаха предизвикателствата, пред които са изправени в момента. „Търсим варианти за законосъобразни, изпълними и бързи мерки за защита на българските производители“, заяви министър Явор Гечев.

Като възможна мярка представителите на министерството и производителите обсъдиха разделянето и проследяването на произведеното в България зърно и внесеното от Украйна, на основата на добри практики, които вече се прилагат в страни членки на Европейския съюз.

На срещата зърнопроизводителите и ръководството на земеделското министерство разгледаха и други теми като борбата с ливадната пеперуда и други вредители по растенията,  изискванията за ротацията на културите, предстоящото есенно торене и екосхемите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.

„Говорим на един език и работим заедно за българското земеделие“, заяви на срещата земеделският министър Явор Гечев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.