1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Министрите приеха Зелената сделка

Министрите приеха Зелената сделка

Тимерманс остава твърд в искането си селското стопанство да намали вредните си емисии и да редуцира употребата на препарати

На своята среща в Брюксел европейските земеделски министри приеха т.н. Зелена сделка, лансирана от Европейската комисия. Те настояват обаче тя да не заплашва съществуването на фермерите и да не им налага прекалено много ограничения.
 
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който участва в Аграрния съвет коментира, че земеделският сектор трябва да участва в опазването на климата, но всички трябва да са наясно, че това притеснява селското съсловие. По думите му всяка промяна е трудна и Комисията е готова да отреди на сектора специална роля. На първо място стои осигуряването на храна за населението и то не бива да се утежнява без причина. Въпреки това Тимерманс остава твърд в искането си селското стопанство да намали вредните си емисии и да редуцира употребата на препарати.
 
Министрите изразиха съгласие с тези искания, но подчертаха необходимостта от адекватно финансиране, което да гарантира, че налаганите на стопаните ограничения няма да са в техен ущърб. Това трябва да е и целта на реформите на Общата селскостопанска политика.
 
Германският земеделски министър Юлия Кльокнер посочи, че е крайно време Комисията да представи конкретни предложения за съдържанието на Зелената сделка. Федералната Република настоява в бъдещия аграрен бюджет да има точно определен дял за финансирането на екологичните мерки, както и да се знае коя държава колко ще получава.
 
След дискусията агрокомисар Януш Войчеховски даде израз на своето облекчение и призна, че очаквал повече съпротива срещу Зелената сделка. А от хърватското европредседателство поискаха яснота относно преходните разпореждания за 2021 година. Тяхното предложение е догодина да се прилага досегашната ОСП, но с пари от новата многогодишна финансова рамка.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.