1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. НАЗ И НСЗКБ ОРГАНИЗИРАТ ФЕРМЕРСКИ ПРОТЕСТНИ ШЕСТВИЯ

НАЗ И НСЗКБ ОРГАНИЗИРАТ ФЕРМЕРСКИ ПРОТЕСТНИ ШЕСТВИЯ

НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) ви канят на пресконференция на 14.09.2022 г. от 11.00 ч. в БТА, Национален пресклуб в София във връзка с организирането на фермерски протестни шествия в различни региони на страната на 14.09.2022 г. 
 
Недоволството на зърнопроизводителите в провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. 
 
НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.
 
„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от неконтролирания украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство”, коментира Костадин Костадинов, председател на НАЗ. „Като представители на гражданското общество изразяваме безпокойство относно качеството на внасяното зърно и неспазването на фитосанитарните изисквания.”
 
Фермерските протестни шествия ще се провеждат на 14.09.2022 г. от 11.00 ч. в следните градове: Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.