1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. НАЗ с коментар за съфинансирането на застрахователни премии на селскостопанска продукция

НАЗ с коментар за съфинансирането на застрахователни премии на селскостопанска продукция

Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия зърнените култури за първи път влизат в обхвата на подпомагане по схемата

Земеделските стопани ще получат 5 млн. лв. за 2021 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените култури за първи път влизат в обхвата на подпомагане по схемата. По предложение на бранша Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира пред ЕК държавната помощ като включи в нея културите: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.
Финансирането по схемата ще помогне на зърнопроизводителите да намалят финансовия риск при неблагориятни климатични условия. Така от Националната асоциация на зърнопроизводителите коментираха решенито за първи път да бъдат подпомогнати по схемата за застрахователните премии. Стопаните се надяват до пролетния сезон да успеят с изискванията.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите:

"Това е заради изминалата година и тежките суши в някои части от страната, в същото време и градушки в други части на страната. Реално за първи път се подпомагат други сектори освен овощарство. Това подпомагане ще ни помогне да намалим финансовия риск при неблагоприятни климатични условия. Това е първа стъпка към нещо ново и ще ни осигури поне малко сигурност. Сега ще се изготвят условията и правилата за кандидатстване. Надяваме се да се справим за пролетния сезон, който ни предстои. Включени са абсолютно всички климатични рискове, включително суша, което досега не е предлагано реално в страната. Сега се надявам, че след като имаме помощ в тази посока много колеги ще се възползват. Като първа година бюджетът, който е отпуснат е 5 млн. лв. Имаме ограничение в площите - един производител може да застрахова до 20 000 дка. Застрахователната премия е до 100 лв. таван и 5% застрахователна премия - това значи максимум 5 лв. на декар ще бъде застраховката, която ще платим, а държавата ще поеме 2.10 лв. Реално това е помощта. Надявам се просто да усвоим бюджета, който е с това подпомагане, защото голяма част от нас по една или друга причина в годините пострадаха точно  неблагоприятните климатични фактори, които бяха. Всеки, който иска да има сигурност, нека се възползва, въпреки малкият бюджет. Надяваме се в последствие бюджетът да се увеличи. Ако това нещо го имахме преди нямаше да "висим" на врата на държавата, за да искаме помощ, а просто самите застрахователи реално това им е работата при неблагоприятни климатични условия."

Костадин Костадинов допълни, че в момента по-гъстите и по-напреднали посеви пшеница са опърлени от судовете. Фермерите смятат, че това ще се оправи след една седмица със затоплянето, стига пшеницата да не е сята по-плитко и възелът да е измръзнал.

По тази и още теми следете програмата ни с други части от разговора ни с Костадин Костадинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.