1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нека подготвим рапицата за успешно презимуване

Нека подготвим рапицата за успешно презимуване

Нашето предложение е CODAFOL MAXIMUS - течен NPK листен тор

Ниски температури и липса на валежи - това донесе месец ноември на полетата в по-голямата част от страната. За поредна година природата поставя пред изпитание стопаните, решили да отглеждат рапица.

Само при част от рапичните посеви, предимно при тези, засяти в началото на есента, се наблюдава фаза формиране на розетка (5-6 лист) – подходяща фаза за зимуване. Студът и сушата водят до задържане на вегетационните процеси в растенията. 

В тези стресови условия най-доброто, което можете да направите за вашите посеви, е да ги подхраните с комплекс от макроелементи, микроелементи и аминокиселини, които да ускорят вегетацията и да подпомогнат успешното презимуване на растенията. Но приемането на микроелементи през почвата е енергоемък процес, който допълнително изтощава нежните растения. Подадени листно, хранителните вещества се усвояват бързо през листата и подобряват вкореняването.

Нашето предложение е CODAFOL MAXIMUS - течен NPK листен тор, който се абсорбира бързо и има ободряващо, антистресово действие. Съдържащите се в Codafol Maximus аминокиселини и природни стимуланти активират имунната система на растенията и им дават сили да се преборят със стресовите фактори. 

CODAFOL MAXIMUS

Освен това, Codafol Maximus съдържа комплекс от микроелементи, ключови за развитието на рапицата и обикновено дефицитни в солените почви с високо pH и високо съдържание на натрий - Цинк (Zn), Манган (Mn), Бор (B), Магнезий (Mn). 

ЗАЩО СА ВАЖНИ ТЕЗИ МИКРОЕЛЕМЕНТИ?

Цинк (Zn)

Той е съставна част на над 80 ензимни системи. Важен за развитието на корените и за оптималната вегетация на рапицата. Цинкът оказва пряко или косвено влияние върху фотосинтезата, дишането, биосинтеза на хлорофил и растежните регулатори, фосфорния, азотния и въглехидратния обмен. Торената с цинк рапица се вкоренява по-добре и презимува по-успешно. Недостигът на цинк се влошава при високо рН, почви с високо съдържание на органично вещество, богати на фосфор, високо фосфорно торене, влажни и студени условия.

Бор (B) 

Нуждите на рапицата от бор са много по-големи от тези на зърнените култури. Борът увеличава добива на зърно и масло, необходим е за растежа и добива от рапично семе и масло. Важен е за общото развитие на културата, намаляване на загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в рапицата за по-добро и по-бързо пролетно развитие, подобрява цъфтежа и прави узряването равномерно. Важна роля играе при изграждането, функциите и здравината на клетъчната стена, делението на клетките, образуването на семената, транспорта на захарите, покълването на полена и опрашването, усвояването и транспорта на калция в растението, синтеза на хормони.

Кухото стъбло и корен са симптоми на недостиг на бор, които трудно се откриват, но могат да са фатални за растението.

Манган (Mn)

Манганът е един от най-важните хранителни елементи за рапицата. Той подобрява общото развитие, намалява загубите на растения по време на презимуването, подпомага натрупването на резерви в растенията, а те подобряват ранното пролетно развитие на културата. Манганът подобрява цъфтежа и равномерното узряване. Необходим е за фотосинтезата, дишането и за усвояването на азота. Важен е за покълването на полена и опрашването, удължаването на корените и устойчивостта на почвени неприятели и патогени. Манганът участва в синтеза и функциите на витамините в растението.

Първоначалните симптоми на липса на манган ще откриете по листата - наблюдава се петниста хлороза.

Магнезий (Mg)

Много важен за успешното развитие и презимуване на рапицата елемент. Намалява загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в растението, което води до бърз и ускорен пролетен растеж. Подобрява цъфтежа и води до изравнено узряване на шушулките. Увеличава добивът на семена и съдържанието на масло в семената. Участва в синтеза на въглехидратите, мазнините и протеините. Важен за синтеза на аминокиселините и клетъчните протеини. Повишава устойчивостта на растенията на засушаване.

При недостиг на магнезий растенията забавят растежа си, цъфтежът и завръзът на шушулки е слаб, а проява по листата може да се наблюдава под формата на бледожълт цвят.

Подхранените с правилните микроелементи млади растения са по-добре вкоренени, по-здрави, с по-плътни листа с увеличено съдържание на захари в тях. Това води до подобрена зимо- и студоустойчивост на рапицата и създава предпоставка за успешното й презимуване.

Другото ни предложение за таргетиране подхранване с ключови микроелементи във фаза розетка на рапицата, е комбинацията Codamin B-Mo и Магне Рапс S в доза 150 мл/дка.

Codamin B-Mo е течен листен тор с бор и молибден, обогатен с аминокиселини от растителен произход. Освен че коригира дефицитите на бор и молибден в растенията, той подпомага синтеза на протеини, транспорта и усвояването им от клетките, съхранява енергията на растенията, като стимулира устойчивостта им на неблагоприятни условия.


Магне Рапс S е течен листен тор, който осигурява краткосрочно и дългосрочно подхранване с магнезий и сяра. Произведен е със собствени смеси от повърхностно-активни вещества, които дават подобрена устойчивост на дъжд и превъзходна съвместимост при смесване в резервоар. Фините частици осигуряват по-добро покритие на листата и по-голяма площ на поглъщане, водеща до бързо и пълно усвояване на продукта.

Кога рапичните растения страдат от недостиг на сяра?

Най-често при наличието на кисели, леки, песъчливи почви с ниско съдържание на органични вещества, преовлажнени и уплътнени почви с лоша аерация. Ще забележите признаци още в младите растения - листата им стават жълти, с виолетови оттенцъци, растежът им се забавя. В последствие се завиват нагоре. През пролетта се забелязва нарушен цъфтеж и завръз на шушулки, което неминуемо рефлектира върху добива.

Посъветвайте се с нашите агрономи относно най-подходящата схема за подхранване на вашите рапични посеви, в зависимост от състоянието им, типа почва, влагозапасеността и агрометереологичните особености в региона ви. 

Вашият регионален агроном на Булагро ще откриете ТУК или на тел. 0888 00 40 60.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.