1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нели Стоянова: Справяме се със сушата с хибридите на Corteva Agriscience™!

Нели Стоянова: Справяме се със сушата с хибридите на Corteva Agriscience™!

На Портфолио фарм край село Паскалево компанията представи изпитани технологии при царевица и слънчоглед

Над 100 земеделски стопани се събраха на Портфолио Фарм край село Паскалево. Домакин на открития полски ден беше ЗК „Възраждане“ с председател Нели Стоянова. Въпреки екстремните горещини, фермерите проявиха сериозен интерес към продуктовата листа на Corteva Agriscience™ при пролетните култури.

кортева-портфолиофарм

Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане“, с. Паскалево

При царевицата на полето през последните две години се отличават няколко хибрида.

„Това са хибриди, които издържат и на двата типа условия. Ако годината е по-интензивна, с повече валежи, дават добър добив, а когато е суха, те имат заложена сухоустойчивост. Искам да акцентирам върху хибрида Р9889, 420 по ФАО. Когато е достатъчно сухо и всички други хибриди дават по 500 кг/дка, от този хибриди получаваме 600-620 кг/дка. Когато е достатъчно интензивна годината и другите хибриди дават около тон от декар, този може да отиде до 1300-1400 кг/дка, като това изобщо не му е лимитът, тоест можем да достигнем до 1600 кг/дка“, подчерта Илиян Илиев, регионален представител Добрич, Силистра и Тервел.

 

На полето беше представен Р9398 – нов хибрид, с изключително добро развитие, както при сухи условия, така и при интензивни. Това е хибрид с най-бърз старт за развитие също като Р9241.

По време на презентацията беше акцентирано върху Optimum™ AQUAmax™ продуктовата линия. За поредна година се забелязва как хибридите от тази технология се справят с високите температури и засушливото време. Те имат мощно развитие в ранните фази на вегетацията с цел по-добро усвояване на водата и хранителните вещества от почвата при стресови и неблагоприятни климатични условия.

„Тук имаме богат набор хибриди слънчоглед, които са наложени в практиката и около 30 % нови хибриди за следващите сезони. За да попадне в сортовата листа на компанията, един хибрид трябва да отговаря на редица изисквания. Първо – висок добивен потенциал, стабилен при различни почвено-климатични условия, висока толерантност към критичните условия и висока толерантност към основните икономически заболявания и паразита синя китка“, подчерта Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България.

На полето са показани различни технологии – конвенционална, ExpressSun® и Clearfield® Plus. Земеделските стопани могат да избират слънчогледи с различен масло-киселинен състав, т.нар. линолови и високоолеинови хибриди, както и такива за изхранване на птици.

„На Портфолио Фарм са приложени два от нашите хербициди в царевица. Това са Виктус ОД и Старане голд в резервоарна смес“, разясни Емин Мехмедов, представител на Corteva за регионите Шумен, Разград, Търговище и Силистра. „Старане голд е за контрол на житни плевели, приложен във фаза 4-5-и лист, а Виктус ОД – типичен балурицид, приложен в доза от 125 мл на декар за контрол на житни плевели. Комбинацията от двата продукта решава сериозни проблеми при заплевеляването в царевица, а предимството при прилагането им заедно е, че Виктус ОД е и прилепител.“

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.