1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нидерландия има здрави традиции в кооперирането

Нидерландия има здрави традиции в кооперирането

Всичко започва от отделния стопанин, от неговата воля и чувство за екипност

Хет Стикема работи в нидерландския градинарски сектор. Според него България има голям потенциал за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“. Двете държави вече успешно си сътрудничат в областта на науката – Пловдивският аграрен университет си партнира с Аграрния университет в Нидерландия. Кралството има богат опит в кооперирането.

„В Нидерландия имаме дълга история на кооперирането - както в градинарството, така и в други сектори на селското стопанство. Така например, една от водещите млекопреработвателни компании в света работи само с фермери, които са нейни членове. По същия начин съществува дълга традиция на сътрудничество и в градинарството. Имаме много малки фермери, но те трябва да продават своята продукция на големите търговски вериги. Ето защо е много важно производителите да работят заедно, за да имат силни позиции при продажбите на своите продукти. Фермерите първо трябва да обсъдят какво искат да постигнат, какво искат да продават, на какво качество и кой ще е техният клиент. Тогава те ще са по-силни, ще имат по-голямо количество продукти с добро качество, и това ще им даде добри позиции при преговорите с клиента. Всичко обаче започва от отделния стопанин, от неговата воля и чувство за екипност. В Нидерландия имаме дълги традиции в тази посока."

Хет Стикема смята, че България може много да научи от нидерландския опит. Страната е световен лидер в производството на посадъчен материал, във внедряването на нови технологии, на научни разработки.

„Нашата образователна система е много добре развита. Имаме фермери и студенти, които обменят информация помежду си, учени също участват в този процес. Системата на обмяна на знания е много важна. От друга страна, сътрудничеството, естествено, означава и да правим заедно бизнес. Мисля, че България и Нидерландия имат воля за това.“

Превод: Алеко Дянков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.