1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Николай Георгиев, маркетинг мениджър в Синджента, житни култури: Камео Макс е новото ни предложение за контрол на широколистни плевели в житни култури

Николай Георгиев, маркетинг мениджър в Синджента, житни култури: Камео Макс е новото ни предложение за контрол на широколистни плевели в житни култури

От този сезон Аксиал Едно, срещу смесено заплевеляване в житни култури, е на значително по-добра цена

Какви са препоръките на Синджента за борба с плевелите в житни култури?
Всяка година ние, от Синджента, се стремим да представим нещо ново и различно, за да можем да отговорим както на предизвикателствата, така и да предоставим решения за всяка една ситуация. Определено смятаме, че с решенията, които имаме в нашето портфолио в житни култури, сме компанията, която не се ориентира от тенденциите на пазара, а напротив - създава такива. 
Плевелите могат да нанесат значителни щети върху потенциала за добив от житните култури. Затова изключително важно е контролът им да бъде осъществен навреме! Защото в ранни фази плевелите са най-уязвими. В този момент можем не само да ги елиминираме, като отрицателен фактор върху реколтата, но да си осигурим устойчиво бъдеще и чисти от плевели полета.
 
Освен да реагираме възможно най-рано, е важно да изберем и правилния продукт. Какви са препоръките на Синджента и има ли нови продукти в портфолиото с хербициди? 
Ние, от Синджента, благодарение на портфолиото си от хербициди можем да предложим цялостни решения в контрола на плевелите при всяка една ситуация. От този сезон имаме ново предложение и това е Камео Макс, който е изключително добър за справяне с широк спектър от широколистни плевели, в това число и трудните за контрол. 
 
Какъв е профилът на продукта?
Камео Макс е двукомпонентно решение: комбинация от Трибенурон-метил и Тифенсулфурон-метил. Двете активни вещества имат различен механизъм на действие и в същото време - изключително добър синхрон на работа помежду си. Благодарение на това продуктът има отличен контрол на всички икономически важни широколистни плевели, в това число и устойчивите на 2.4Д. Дозата на приложение е 4 грама на декар. 
Друго основно предимство на продукта е това, че има висока селективност към културното растение. Може да се прилага от втори лист до фаза флагов лист на житните. 
Камео Макс може да се прилага при ниски температури дори при 5 градуса, но разбира се, трябва да имаме възобновена вегетация. 
Не на последно място, Камео Макс има добра смесимост, може да се смесва с противожитни продукти, в случай че е необходимо. Тук отличен партньор е Аксиал. 
 
Какъв е начинът на действие на Камео Макс?
Благодарение на системния си начин на действие Камео Макс се абсорбира както чрез листата, така и чрез корените на растенията. Навлязъл веднъж в плевелното растение, автоматично блокира деленето на клетките, а това води до спиране растежа на активно нарастващите зони само до няколко часа след третиране. До няколко дни пък се появяват първите хербицидни симптоми – хлоротични напетнявания по листата, типично изкривяване на листната петура и стопиран растеж. До 10-15 дни плевелите напълно отмират.
 
Какъв е спектърът на действие на Камео Макс?
По отношение на спектъра на действие, списъкът с контролирани плевели е много дълъг – тук ще изброя някои от икономически по-важните: това са червена мъртва коприва, лепка, паламида, теменужка, великденче, подрумче, здравец, поветица и самосевкa рапица и слънчоглед, но в случая говорим за конвенционални такива. 
 
Каква е формулацията на продукта?
Камео Макс е заготвен по така наречената SX технология. 
При нея активните вещества са под формата на гранули, които са напълно разтворими във вода. Това позволява 100% от активното вещество да участва в контрола на плевелите и продуктът да не се отлага по стените на пръскачката. Другото предимство на SX технологията е бързото и ефективно действие на продукта, независимо от климатичните условия. Именно това е и причината, поради която продуктът действа и при по-ниски температури. 
 
Със сигурност този продукт ще привлече интереса на зърнопроизводителите. Но житните плевели също са проблем. Какво е решението на Синджента? 
Най-предпочитаният продукт за 2020 година от българските земеделски производители за борбата с житните плевели е Аксиал. 
 
Защо Аксиал е толкова предпочитан? 
Основната причина се крие в изключително високата ефикасност на активното вещество пиноксаден срещу най-важните житни плевели като райграс, див овес, ветрушка, лисича опашка. Продуктът има също така вграден прилепител, който спомага за по-бързото и пълноценно усвояване от плевелите. 
 
Кои са останалите предимства на Аксиал?
Аксиал има много висока селективност към културното растение, благодарение на която може да се прилага до фаза флагов лист на житните. 
Може да се прилага при по-ниски температури без това да повлиява на ефикасността му. Има гъвкава доза на приложение 60-90 мл/дка. Дозата може да варира според видовия състав и плътността на плевелите, също така и фазата на плевелите. 
И не на последно място, Аксиал има регистрация както при пшеница, така и при ечемик. 
Всички тези предимства, които притежава Аксиал, отговарят на въпроса: защо Аксиал остава най-предпочитания продукт за справяне с житните плевели?
 
А имате ли продукт, който да се справя със смесено заплевеляване? 
Да. Това е Аксиал Едно. Това е е двукомпонентен продукт за справяне с житните и широколистни плевели при пшеница и ечемик. Комбинация е от активните вещества пиноксаден и флорасулам, в доза на приложение 100 мл/дка. В резултат на отличния синхрон на работа на двете активни вещества и в същото време различния механизъм на действие Аксиал Едно има изключително висока ефикасност срещу най-важните житни плевели като райграс, див овес и голяма част от широколистните, в това число паламида, лепка, див мак. Продуктът има вграден прилепител, който позволява по-бързото му навлизане в плевелите и съответно спиране на растежа и развитието им до 48 часа. 
 
Кога може да се прилага Аксиал Едно?
Широкият прозорец на приложение е друго основно предимство на Аксиал Едно. Може да се прилага до фаза втори стъблен възел на културното растение. Това го прави подходящ както за есенно, така и за пролетно приложение. Високата селективност към културата се обуславя от факта, че продуктът има вграден антидот, който елиминира възможността от предизвикване на фитотоксичност. 
И сега нещо ново за Аксиал Едно! От този сезон Аксиал Едно е на значително по-добра цена. С тази промяна вярваме, че продуктът ще бъде още по-достъпен за по-широк кръг от земеделски производители. 
 
Екипът на Синджента работи за постигане на едно по-успешно производство! 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.