1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нива с 2000 кв. м край Берн показва с какво се храним

Нива с 2000 кв. м край Берн показва с какво се храним

Така наречената "световна нива" отваря врати за публиката тази събота

Ако разделим световната селскостопанска площ на населението на Земята, на всеки човек се падат около 2000 квадратни метра. На тази площ би трябвало да расте всичко, което един човек консумира като храна за една година. Проект край Берн в Швейцария показва как би могло да стане това.
 
vegetables
Нивата край швейцарската столица е разделена на няколко парцела, на които се отглеждат пшеница за хляб, картофи, зеле и други зеленчуци, захарно цвекло, както и царевица и соя за фураж за животните, чието месо консумираме. Има посеви с памук за дрехите, които носим, както и слънчоглед за олиото, с което готвим. На тези 2 000 квадратни метра са засети и засадени всички най-важни култури, в съответните пропорции.
 
Така наречената "световна нива" отваря врати за публиката тази събота и е предвидена като образователен проект за деца и юноши, но и за всеки друг, който се интересува откъде и при какви условия едва неговата храна. Посетителите ще намерят отговори на въпроси като: Колко площ е необходима за моята закуска? Какво от това, което ям, е тукашно производство и какво се внася от чужбина? 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.