1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нов метод дава на царевицата по-дълги корени

Нов метод дава на царевицата по-дълги корени

Според публикувания от учените доклад подобренията са поразителни

Неизвестен досега отличителен белег на корените на растенията ги кара да стават по-дълги и да проникват по-дълбоко през твърди и сухи почви. Откритието е на учени от Щатския университет на Пенсилвания.
 
Засилването на този белег може да се окаже важен елемент в усилията да се създадат зърнени култури, по-устойчиви на суша и климатични промени и да подобрят толерантността им към поглъщането на въглерода и ефективността на азота.
 
Научното определение на този отличителен белег се нарича MCS. Корените, които съдържат MCS, имат малки клетки с дебели стени точно под тяхната повърхност. Те също така са богати на  лигнин-полимер, който е важен за образуването на клетъчни стени и по този начин зародишите стават по-твърди. Лигнинът прави корените по-гъвкави в сравнение с тези, които не съдържат MCS.
 
Според публикувания от учените доклад подобренията са поразителни. Кореновите системи на царевични растения например навлизат на 22% по-дълбоко в земята и образуват 39 на сто по-голяма биомаса.
 
Изследвания се правят в полеви и в парникови условия за да се изпробва проникването на корените в уплътнените почви. Направени са две проучвания, в които е използвана царевица. След едномесечен растеж корените се събират и се тестват за яркост и огъване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.