1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нов сорт зеле посреща повишаващите се изисквания към есенната реколта

Нов сорт зеле посреща повишаващите се изисквания към есенната реколта

Площите намаляват, цените растат, а продукцията трябва да отговаря на редица критерии, за да изпълни основното предназначение на тази култура – производството на кисело зеле за туршии и сарми

Главестото зеле е основна за страната ни зеленчукова култура с високо търсене през есента. Около 75% от реколтата на зеле в периода септември – ноември е предназначенa за преработка под формата на кисело зеле на цели глави (за подготовка на традиционните сарми) или нарязано (за производство на туршии). На фона на данните за намаляващи площи и съществено повишаващи се цени на селскостопанската продукция на зеле, производителите се обръщат към нови решения за осигуряване на добър и качествен добив от тази така търсена зеленчукова култура.

Според актуалните данни на Министерство на земедиелието и храните, през последните години е налице свиване на площите за производство на зеле. През 2020 г. те са намалели със 17,5% спрямо 2019 г. Същевременно търсенето е останало стабилно и това си личи и от повишаването на цените. По данни на Националния статистически институт, средната годишна цена на селскостопанска продукция[1] за главесто зеле през 2020 г. се е повишила с 4% спрямо 2019 г. (от 0,32 лв./кг до 0,36 лв./кг). Ръстът за 2021 г. е още по-съществен – с цели 36% до 0,46 лв./кг. Предвид общата тенденция на покачване на цените през 2022 г., цената на главестото зеле се очаква не само да се запази, но и е вероятно да се увеличи. Това е очевидно и от средните борсови цени (цена на едро) на тази култура. През 2021 г. в периода на най-голямо търсене – от септември до ноември – цената на едро се е увеличила с 38% спрямо 2020 г. За момента, цената в периода февруари – април тази година се е вдигнала с близо 48% спрямо предходната, като се очаква тази тенденция да се запази и за есента, когато предстои повишено сезонно търсене на зеле.

zele-sort-eldoret

Тъй като търсенето на зеле е основно за преработка (кисело зеле), това поставя редица точно определени изисквания към производителите за качеството на продукцията. Така например главите на зелето трябва да са с конкретен размер от 2,5 – 3 кг, за да са подходящи за поставяне в съдовете за кисело зеле. Освен това, те е желателно да имат еднаква форма и размер. Вътрешната им консистенция трябва да е рехава, за да има възможност за качествено производство на кисело зеле – за да поеме зелката развномерно от солта и водата, поставена в съдовете. Не на последно място, жилата на зелките трябва да е по-тънка, за да е по-крехко зелето и да е подходящо за производство (завиване) на сарми.

Съвкупността от изисквания към качеството и характеристиките на зелките поставят редица  предизвикателства пред земеделците. За да имат добра възвращаемост на производството, те  трябва да намерят правилния баланс между качествена продукция и висок добив. На помощ в решаването на този въпрос идва най-новото зеле от портфолиото на Синджента в този сегмент - Елдорет. Сортът е наследник на добре познатия на пазара Сармалин, но с подобрени характеристики, които да съдействат на производителите да се справят успешно с основното производство на зеле.

Сред плюсовете на Елдорет трябва да се открои това, че той се базира на CMS технология. CMS представлява цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на тази технология се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер глави (зелки), което води и до по-висок добив. Друго силно  предимство на Елдорет е, че има рехава структура и тънка жила, които го превръщат в идеален сорт за производствто на кисело зеле за така обичаните на българската зимна трапеза сарми. Едновременно с това листата имат предпочитаната от потребителите нежна текстура. Главите са добре оформени, с високо средно тегло от 2,5-3,5 кг. Сортът Елдорет притежава висока устойчивост на фузариум (Foc: 1) и е толерантен на бактериоза, а това ще предпази реколтата и ще запази добивния потенциал.

nov-sort-zele

Благодарение на комбинацията от CMS технология, която дава уеднаквени глави и добър добив, заедно с отличното качество на зелките, с Елдорет производителите имат в ръцете си идеален сорт за основното производство. Като подобрен наследник на доказания сорт Сармалин, Елдорет ще допадне както на производителите с доброто си представяне на полето, така и на търговците и потребителите с отличното качество на продукцията. Елдорет вече е наличен за сеитба през сезон 2022 г. и може да се намери в дистрибуторската мрежа за зеленчукови семена на Синджента. 


[1] Цената на производител е цената „на изхода на земеделското стопанство”. Тя не включва разходи за доставка, съхранение, транспорт и други, възникнали при продажбата или закупуването на селскостопански продукти. Цената не включва получените субсидии върху продуктите (ако има такива), ДДС и други платени данъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.