1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Няма притеснения за черешите в Кюстендилско

Няма притеснения за черешите в Кюстендилско

Очакванията на синоптиците са през следващите няколко дни температурата да достигне до – 12 градуса

Няма притеснения за черешите в Кюстендилско след падналият сняг и ниските температури в последните дни. Очакванията на синоптиците са през следващите няколко дни температурата да достигне до – 12 градуса. Поражения при овошките стават, когато те са цъфнали и температурите паднат значително. За сега обаче черешите, ябълките, сливите и крушите не са цъфнали и не се очаква тези температури и снега да окажат влияние, тъй като пъпките са в начало на напъпване. Поражения  може да има при цъфналите кайсии, прасковите и джанките.

“На този етап няма никакво притеснение за овощните култури. Това застудяване, което се случи през последните дни дори е полезно за дърветата, тъй като те в момента се намират в принудителен покой  и всяко едно принудително охлаждане на дърветата ще бъде от полза. В смисъл такъв, че цъфтежа при тях ще настъпи малко по-късно и има вероятност да се избегнат късните пролетни мразове. За кайсиите що се касае, те цъфнаха още преди 10-15 дни, тогава имаше студове от порядъка на -16 до -18 градуса в Кюстендилското поле и нормално е цъфналите дървета от кайсия, джанка и напъпилите праскови да са измръзнали, но това са култури, които не са от съществено значение за Кюстендилския регион. При череши, ябълки, круши, в Кюстендилското поле няма никакъв проблем от измръзване. Метеоролозите прогнозират в следващите един - два дни до -8- 10 градуса, но във фазата, в която се намират череши, ябълки, круши, сливи няма никаква опасност от измръзване, тъй като пъпките се намират в момента в начало на набъбване, те могат да понесат и много по-ниски температури, стига продължителността на въздействие да не е прекалено дълго. Притеснението идва, когато дърветата почнат цъфтеж, а това тази година ще настъпи след 15 април, съдейки по фазата, в която се намират в момента. Тогава опасността от късни пролетни мразове или така наречените слани е много голяма. Докато в околните планини има снежна покривка винаги ние очакваме са се  случи измръзване“, коментира Димитър Сотиров, зам.- директор на Институт по земеделие - Кюстендил, ССА. 

Черешопроизводителите са спокойни за овошките на този етап от годината, но се притесняват за предстоящи студове особено, ако такива има през април.

Автор: Иво Кирилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.