1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Продължава смъртността при пчелите и в Кюстендилско

Продължава смъртността при пчелите и в Кюстендилско

Над 50% от пчелните семейства са загинали, сигнализираха пчелари

Над 50% от пчелните семейства в Кюстендилско са загинали, сигнализираха пчелари. Те очакват пораженията при пчелите да бъдат още по-големи предвид ниските температури. Пораженията при пчелите са значителни, като дори цели кошери са открити мъртви от стопаните. За нормална смъртност през зимата при пчелите се приема е около 10%. Причините за това да има толкова голяма смъртност през тази година са няколко. Сред тях са климатичните условия, вредителите и вирусите. Част от пчеларите се опитват с подхранване да опазят останалите живи пчели

Пчелар разказва, че състоянието на пчелина му е плачевно. Заради застудяването той е сложил малко белтъчна храна, да стимулира леко пчелите и да им помогне, тъй като те не могат да събират прашец. Много от кошерите, които до миналата седмица са били живи и се е виждало, че летят в топлото време сега са просто загинали. Пораженията не могат да се изчислят, тъй като не всички кошери са проверени. Освен подхранването друго не може да се направи, тъй като природата си знае.

Според ветеринарят Олег Цветков резките промени на температурите водят до загиването на по-голяма част от пчелните семейства. 

При затопляне на времето пчеларите могат да присъединят по-слабите пчелни семейства към други, за да бъде спасен умиращият пчелин.

Още в рубриката Новина плюс по АгроТВ.

Автор: Иво Кирилов 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.