1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ОББ създаде Програма за експертни консултации за земеделците, като част от иновативния проект ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии

ОББ създаде Програма за експертни консултации за земеделците, като част от иновативния проект ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии

ОББ представи първите три компании, които ще консултират земеделските производители по теми за прецизно и ефективно земеделие, като част от Партньорската програма към Проекта ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии. Дигиталният инструмент е уникален за България продукт за устойчивост в сектор Земеделие, който е достъпен директно и напълно безплатно на сайта на банката. Там всички земеделски производители, клиенти и неклиенти на финансовата институция, в няколко лесни стъпки могат да изчислят въглеродния отпечатък от земеделската дейност в стопанствата си.

obb-kalkulator

Темата за климатичните промени, последствията от Глобалното затопляне и зачестяващите природни бедствия все повече налагат поставянето на устойчивото развитие в центъра на вниманието на обществото. Бързото адаптиране на компаниите и икономиката към трансформация, ще бъде от решаващо значение за страната, за развитието на бизнеса и конкурентоспособността му през следващите години.

Новата реалност, трудностите пред селскостопанските производители и стремежът на ОББ да отговори на нуждите на своите клиенти и да бъде техен партньор в предизвикателствата, провокираха надграждането на проекта с Партньорска програма: "Партньори за прецизно земеделие". Тя включва компании, които експертно ще подкрепят стопанствата в процеса на преход, с насоки и решения за устойчиво земеделие. Първите трима партньори вече официално са част от проекта.

ИНСТИТУТЪТ ПО АГРАРНА ИКОНОМИКА ще бъде в готовност да консултира земеделците при нужда от още информация за изчисление за селскостопански и свързани с тях дейности, които не са обхванати от Калкулатора; данни за пазарни тенденции - търсене, предлагане, цени; изготвяне на технологични карти др. Партньорската програма включва също две от най-реномираните компании, предлагащи продукти и услуги в областите на прецизното земеделие и животновъдството.

НИК ЕЛЕКТРОНИКС ще консултират растениевъдите, основно производителите на зърнени култури, по темите:

  • внедряване на технологии за прецизно земеделие – хардуер за прецизно земеделие и селскостопански машини
  • технологични решения за автоматизация и използване на изкуствен интелект в производствените процеси и интелигентни системи за оптимизация на процесите в стопанството (GPS оборудване)
  • предоставяне на интегрирани агрономски услуги, предписания и прилагане на препоръки и технологии за VRА
  • внедряване на софтуерни решения за агро мениджмънт базиран на интегрирани сателитни данни и агрономски анализи.

АГРИТОП ще предлага експертни съвети на животновъдите при нужда от подкрепа и консултация за:

  • проектиране, изграждане, разширяване и модернизация на животновъдни ферми
  • предоставяне на работещи и иновативни решения и внедряване на нови технологични решения
  • продажба на доилни инсталации, оборудване и селскостопанска техника.

ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии изчислява парниковите газове от дейността на стопанствата, като дава възможност, след регистрация, за получаване на индивидуален доклад за всяко стопанство. В него са посочени факторите в производството, на които следва да се обърне внимание и се предоставят конкретни препоръки, за това кои са дейностите, при които бизнесът би могъл да подобри екологичното си въздействие.

ОББ Агро калкулатор на въглеродните емисии е иновативно, работещо решение за компаниите в сектора, на база на което могат да започнат изграждане на стратегия, която ще ги подготви за прехода към устойчиво земеделие и необходимите за постигането му инвестиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.