1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Очаква се по-слаба и с по-лошо качество зърнена реколта

Очаква се по-слаба и с по-лошо качество зърнена реколта

Прогнозите за добивите намаляват не само в Европа

Тазгодишната зърнена реколта ще бъде по-малка и с по-лошо качество, сочат актуалните прогнози. В резултат цените на пшеницата и другите зърнени култури се покачват.
 
Само преди няколко седмици очакванията бяха за голяма и качествена реколта. Но дъждовете и наводненията в големи части от централна и западна Европа доведоха до чести прекъсвания на жътвата, по-слаби резултати и по-лошо качество.
 
Следвайки това развитие, за последните три седмици цените на пшеничените контракти на борсата в Париж скочиха с повече от 30 евро и достигнаха 230 евро за тон. Подобна тенденция се наблюдава и при фуражния ечемик. Най-новата прогноза на Германския земеделски съюз вече е занижена от 23 на 21 милиона тона пшеница, а за ечемика на 9 милиона тона.
 
Очакванията за реколтата намаляват не само в Европа, но и в Съединените щати и Канада. Това води до поскъпване на зърното в Чикаго, както и на рапицата в Канада. По-малки количества се прогнозират и за Русия, където се говори за 76 милиона тона, вместо предишните 82-ва. Експертна обиколка из нивите в регионите на САЩ, където се сее лятна пшеница, потвърждава отрицателните прогнози. Към момента земеделското министерство във Вашингтон оценява едва 10 процента от посевите като добри, при средно 64 на сто за предишните години. Повод за притеснение дават лятната пшеница и рапицата в Канада.
 
Във Франция, една от най-големите производители на зърно в Европейския съюз, жътвата на пшеницата е приключила едва на 47%. Миналата година по това време бяха ожънати 87 на сто от нивите. Първите тестове показват, че прибраното зърно е с по-лоши показатели за качество. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.