1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Очаква се рекордна зърнена реколта

Очаква се рекордна зърнена реколта

Според очакванията потреблението на зърно ще нарасне

През сезон 2021/2022 се очертава рекордна зърнена реколта, смятат експертите от Международния съвет по зърното. Тя ще достигне 2 милиарда и 287 милиона тона и ще бъде с близо 3% по-голяма от предишната.
 
При пшеницата ще има увеличение с 2 на сто до рекордните 790 милиона тона, а количеството царевица ще скочи с близо 5% до над един милиарда тона, което също ще бъде върхово постижение. Според очакванията потреблението на зърно ще нарасне с два процента и половина до над два милиарда тона.
 
Лондонските анализатори аргументират своята прогноза с растящата нужда от зърнени култури за храна на хората, за фуражи и за индустриална употреба. Това означава, че въпреки рекордната реколта складовите наличности в най-големите държави-износителки ще нараснат само с 1 милион до 144 милиона тона, основно под формата на царевица.
 
Най-големите износители на тази култура са Аржентина, Бразилия, Украйна и Съединените щати. При пшеницата лидери са Аржентина, Австралия, Европейският съюз, Канада, Казахстан, Русия, САЩ и Украйна.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.