1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Очертава се добра година за пролетните култури

Очертава се добра година за пролетните култури

Листното хранене носи много големи ползи на земеделците

Отиваме в землището на село Ресен, община Велико Търново, където Валентина Петрова от Лебозол България ни представя адекватно приложена схема за подхранване на пролетни култури. В първата седмица на юли виждаме, че царевицата е изметляла, заложила е кочани, на места – дори по два. Малко предистория. Имало е засушаване след сеитбата, както и големи температурни амплитуди. Затова във фаза 7-ми лист на помощ идва Лебозол Нитромикс за стимулиране на нейното развитие. Продуктът съдържа мед, манган, цинк и аминозол. Приложението е било в доза 200 мл на декар. Цинкът е важен за залагането на добив и за озърняването на царевицата, а медта благоприятства изметляването и цъфтежа. Като цяло, Лебозол Нитромикс предпазва се растението от изгаряне и изсъхване от горещите слънчевите лъчи. През юни са паднали добри валежи, които са дали тласък на развитието на царевицата.

Според Валентина Петрова очакваните резултати са оптимистични. Принос за това имат и торовете Лебозол.

Същото важи и за другата пролетна култура – слънчогледа.

В землището на село Караисен, община Свищов, на масов посев със слънчоглед е приложена схема за хранене, препоръчана отново от Лебозол.

Във фаза втора-трета двойка листа е напръскано с Аминозол, съдържащ богат набор от свободни аминокиселини, в доза 100 мл на декар за добър начален старт, преодоляване на стреса от приложението на препарати за растителна защита и стимулиране на развитието на растенията.

В начало на бутонизация е приложен Лебозол Бор в доза 200 мл на декар плюс Лебозол Молибден в доза 10 мл на декар – това е една отлична комбинация с въздействие върху цъфтежа, озърняването на питата, маслеността. Падналият дъжд през месец юни е благоприятствал допълнително доброто развитие на слънчогледа.

По думите на Валентина Петрова листното хранене е в Топ 3 на най-важните мероприятия и носи много големи ползи за земеделците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.