1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Опасен вирус заплашва европейските домати

Опасен вирус заплашва европейските домати

Заради бързото разпространение няма ефективни мерки за борба със заболяването

Нови случаи на зараза с кафяво набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus - ToBRFV) са установени в Северна Франция, съобщават фитосанитарните власти в региона Бретан. Болестта засяга най-вече домати и пипер и за пръв път е регистрирана преди 6 години в Израел. За хората вирусът не представлява опасност.

ToBRFV

Досега наличието на заболяването, причинено от т.н. "Йордански вирус", е отчетено, освен във Франция, и в няколко други европейски държави – Италия, Германия и Великобритания. Вирусът навлиза през наранявания на растението, възпроизвежда се в големи количества и така допринася за бързото му разпространение. Това става най-често в оранжерии чрез заразен посадъчен материал и пряк допир между растенията. Пренася се и от хората, тъй като полепва по ръцете и дрехите им. При доматите симптомите варират в зависимост от сорта и включват петна по листната петура, жълти или кафяви петна по плодовете. Те се деформират и имат неправилно узряване, което прави плода с лош търговски вид.

Заради бързото разпространение няма ефективни мерки за борба със заболяването. Експертите препоръчват унищожаване на заразените растения и прилагане на строги хигиенни мерки - ограничава се достъпа на хора, извършва се дезинфекция на машини, оборудване, повърхности и опаковъчен материал, подмяна на работното облекло. На всички плодове, събрани от мястото на производство се извършва почистване и дезинфекция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.