1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. От всичко по много

От всичко по много

Corteva Agriscience отново с върхови предложения

„Внедряваме много нови продукти – както при хибридите слънчоглед и царевица, така и в растителната защита, като най-интересни са новостите при така наречените биологични продукти, за да отговорят земеделците на изискванията на Зелената сделка. Това могат да бъдат биостимулатори, фунгициди, инсектициди. Всички фирми работят в тази посока, защото за 2021 година потреблението в страните членки в ЕС на биологични продукти, както за растителна защита, така и на биостимулатори се е повишило 2-2.5 пъти“, заяви Иван Дражев, маркетинг мениджър в Corteva Agriscience за Балканите и продуктов мениджър семена за България, по време на юбилейния семинар на зърнопроизводителите в Пловдив.

Нови хибриди при слънчоглед

През новия сезон може да отглеждат четири нови хибрида на Corteva Agriscience. Два са ExpressSun линолови - P64LЕ185 и P64LЕ168, и два са ExpressSun високоолеинови - P64HE244 и P64HE418. Те са подобрена версия на два вече внедрени в практиката хибриди по отношение устойчивостта на синя китка и имат устойчивост с две степени над досегашната селекция. Тоест, те са устойчиви на синя китка до раса G.

И през новия сезон земеделците могат да сеят утвърдените в практиката, както линоловите ExpressSun хибриди P64LE166 и P64LE162, така и „ветераните“ P64LE136 и P64LE137, които са най-отглежданите хибриди в страната за последните два сезона (2021 и 2022).

В Clearfield Plus технологията Corteva Agriscience предлага четири хибрида. Хибридът P64LP130, който е много издръжлив при сухи условия, за 2022 година е най-отглежданият Clearfield Plus хибрид в Европа.

Другите три Clearfield Plus хибриди на Corteva Agriscience имат генетична устойчивост до раса G плюс, което означава, че може да се спести пръскане срещу синя китка, посочи Иван Дражев.

Нови селекционни решения в царевица

При царевицата Corteva Agriscience внедрява 11 нови хибрида. В група ФАО 200 – Р8604 Optimum AQAUmax, в група ФАО 300 – Р9398 Optimum AQAUmax, Р9367, Р9639, в група ФАО 400 - Р9960, Р9944 Optimum AQAUmax, Р9967, Р0260, в група ФАО 500 – Р0450 Optimum AQAUmax, Р0710 Optimum AQAUmax, и в група ФАО 600 – Р1332. Важно да се отбележи, че 9 от 10-те най-отглеждани хибриди на Corteva Agriscience в България са именно Optimum AQAUmax.

Иновации в растителната защита

Интересен продукт е Лумипоза за третиране на семена на царевица срещу сиви червеи, телени червеи, диабротика. Препаратът има системно действие и действа като стимулатор.

Нов хербицид е Квелекс за контрол на всички важни широколистни плевели при пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале през вегетация.

Corteva Agriscience предлага и нов фунгицид - УНИВОК, с активно вещество (инатрек) от съвършено нова химическа група, синтезирано от актиномицетни гъби, което е комбинирано с второ активно вещество от групата на триазолите.

И още един нов фунгицид с газова фаза, комбинация на Триазол с Прокиназид, който е от така наречената група квизалинони, като това активно вещество има много силно действие срещу брашнеста мана и останалите болести по житните култури.

Новост са биологичните стимулатори. Един от тях е Кинсидро Гроу. Също така Corteva Agriscience предлага два интересни продукта - азотен фиксатор от атмосферата – Утриша Н и азотен стабилизатор от почвата – Н Лок Супер.

Предстоящо

В близкото бъдеще Corteva Agriscience ще внедри ARILEX като активно вещество в слънчоглед, което ще реши проблема с пет основни плевела - див синап, дива ряпа, бяла куча лобода, амброзия, бутрак, при всички технологии на отглеждане. Разбира се, въпросното активно вещество ще контролира и други широколистни плевели.

Другото ново активно вещество RINSCOR догодина Corteva Agriscience ще внедри в ориза. Продуктът контролира както широколистни, така и част от житните плевели. В един по-следващ етап това активно вещество ще се внедри и в царевица.

Clearfield Plus е регистрирана търговска марка на BASF

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.